Регатата BMW Black Sea International започна в интересно време

Спорт

25-05-2012, 12:35

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Марияна Христова

Всичко от Автора

24 яхти стартираха в първата гонка, която се проведе в акваторията на варненския плаж, пред очите на всички, които се разходиха в Морската градина под дъжда.

Петото издание на черноморската регата BMW започна в 10 часа от Морска гара в идеални метеорологични условия.

Безветрието от вчерашния ден премина днес в силен вятър с изключително променлива посока, което прави първия състезателен ден още по-интересен.

24 яхти стартираха в първата гонка, която се проведе в акваторията на варненския плаж, пред очите на всички, които се разходиха в Морската градина под дъжда.

9 яхти от България (5 от Варна, 2 от Несебър и 2 от Балчик) и 15 от Румъния се състезават в 3 класа: IRC Racing, IRC Cruising 1 и IRC Cruising 2. Днешният етап на регатата е за наградите на Гранд Мол Къп и ще се състои от две или три гонки - зависи дали вятърът ще се задържи достатъчно силен.

Първата гонка приключи около 12.30 ч. Засега информацията от щаба на LZ Yachting e, че финала първи е пресякъл румънският екипаж на Simina с шкипер Юлия Фуличеa. Втори са Venid Yacht, трети - екипажът на LZ Yachting. В екипажа на варненската Бавария е и най-младият състезател - 12-годишният Борис Вангелов.

ФОТОРЕПОРТАЖ

Екипът на ВарнаУтре.бг засне регатата от борда на ветрохода Royal Helena. Състезанието отблизо видяха и двайсетината варненци, които предварително си бяха взели талони за разходката от павилиона на клуб "Приятели на морето" на Морска гара. Следващата възможност за излизане в морето с ветроход е в 14 ч.

Състезанието продължава. Очакваме класирането към края на деня.

BMW Black Sea International Regatta е единственото офшорно състезание по ветроходство между двете черноморски страни - Румъния и България. Започва от Варна днес и ще завърши в Мангалия, Румъния. Регатата се организира от Яхт Клуб Румъния и LZ Yachting България, с подкрепата на общините Варна и Мангалия.