Тръгва интегрираният градски транспорт, подписаха договора

Мисия Варна

09-07-2012, 16:00

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

МРРБ е готово да даде авансово на община Варна 35% от сумата по проекта

Над 100 млн. лв. европари за реализацията на интегрирания градски транспорт потеглиха днес към Варна. 

Договор по проекта подписаха кметът Кирил Йорданов и шефката на дирекция "Устройство на териториите" в МРРБ Лидия Станкова. Двамата сложиха парафите си под погледа на строителната министърка Лиляна Павлова. 

"Въпреки, че подлежи на последващ контрол и одобрение от Европейската комисия проектът може да започне още от днес", посочи Павлова след подписването. МРРБ е готово да даде авансово на община Варна 35% от сумата по проекта, уточни тя. "Предоставяме сумата в момента, в който община Варна определи първия голям изпълнител, след съответните тръжни процедури", допълни строителната министърка. 

Общата стойност на проекта е 115 млн. лв., като съфинансирането от общината е 23 млн. лева. От тях 10,5 млн. лв. после ще бъдат възстановени. Останалата сума ще бъде получена чрез заем от Европейската банка. 

70 нови автобуса ще купи в следващите 3 години община Варна - 20 от тях на газ и 50 дизелови, като всички ще бъдат със сертификат, че отговарят на екологичните изисквания. Проектът предвижда също изграждането на 16 км скоростна бус лента и велоалеи със същата дължина. Включено е и изграждане на нови спирки и въвеждане на електронна система за управление на трафика и за информация на пътуващите. 

"Изготвянето на проекта беше лесната част, трудното сега предстои. Общината трябва да си направи силен екип, който срещу добро заплащане да управлява проекта", каза още Павлова и призова процедурите за избор на изпълнители да започне максимално бързо.