Проф. Овчаров: Най-голямото средновековно съкровище открихме в Перперикон

Новините

10-08-2012, 05:48

Автор:

"Труд"

Всичко от Автора

Монетното съкровище е от близо 50 златни монети.

Археологът проф. Николай Овчаров е открил ново златно съкровище в Перперикон, но от съображения за сигурност пази подробности за находката в тайна,

пише „Труд”. По време на поредните разкопки в скалния град на траките са открити няколко златни монети. Археологическите дейности в Перперикон започнаха в началото на месец юли и продължават и до днес.

"Има причини да се смята, че в Перперикон открихме едно от най-големите средновековни съкровища, намерени някога в България", заяви ръководителят на експедицията в древния град проф. Николай Овчаров. Според теорията му съкровището най-вероятно е било свързано с духовенството. Открито е в част на града, където са живели много духовници. "Имаме преки данни за богатството на епископите. Става въпрос за монетно съкровище от близо 50 златни монети, а колко сребърни - никой не може да каже", обяснява професорът.Намерените монети са близо 50 грама, като средната тежест на перперата (византийска монета) е около 4 г. Монетите са между 14 и 16 карата, поясни професорът. Откритите шест сребърни монети са венециански, сечени са в края на XII в. и са запазени много добре.