20 алтернативни приложения на зехтина

Архив Бургас

11-09-2012, 16:41

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Течното злато може да се използва вместо крем за бръснене

Зехтинът е скъпоценен дар от природата и задължително трябва да присъства във всеки дом.

Освен за здравословната кухня, той може да послужи и за много други неща, пише сайтът belladonna-bg.com. Някои от тях са познати, но други представляват истинска изненада.


ЗДРАВЕ

1.Обрив от пелени.
Нежно обтрийте бебешкото дупе със зехтин, за да намалите зачервяванията по кожата, предизвикани от бебешките пелени.

2.Срещу кашлица.
Смесете 4 супени лъжици лимонов сок с 1 чаша мед и половин чаша зехтин. Затоплете сместа и разбъркайте добре. Приемайте по 1 супена лъжица на 3-4 часа.

3.Срещу запек.
Зехтинът може да послужи и като средство с разхлабващо действие. Пийте по 1-2 супени лъжици при запек.

*Учени твърдят, че Зехтинът намалява риска от сърдечни болести.

КРАСОТА

4.За суха кожа.
Зехтинът прави кожата мека. Използвайте го за кожата на лактите, коленете и петите, или ако имате други места по тялото със загрубяла кожа.

5.За ексфолиация на кожата.
Смесете зехти със сол или захар и използвайте готовата смес като ексфолиант за тялото.

6.За отстраняване на грим.
Нанесете зехтин с памучен тампон под очите, на челото и бузите и след това с чиста, влажна кърпичка отстранете грима.

7.За омекотяване на кутикулите (кожичките около ноктите на ръцете и краката).
Преди да си направите маникюр, потопете ръцете във вода със зехтин или с тампонче нанесете само зехтин по кожичките на ноктите, покрийте ги, за да се затоплят за около 15 минути. Така ще може по-лесно да отстраните кутикулите, а също така кожата на ръцете Ви ще стане по-мека и нежна.

8.Естествен балсам  за устни.
Смесете равни количества зехтин и пчелен восък или мед. Добавете 1-2 капки етерично масло по избор за аромат. С готовата смес ще можете по естествен начин да се погрижите за напуканите си устни.

9.Вместо пяна за бръснене.
Ако нямате пяна или гел за бръснене, зехтинът може да Ви послужи като естествен овлажнител на кожата. Кожата ще остане гладка и мека след бръсненето.

10.Грижа за косата.
Нанесете зехтин върху цялата коса. Увийте я в кърпа, която преди това сте потопили в гореща вода и оставете да подейства 30 минути. След това измийте добре косата с шампоан.

11.За заплетена коса
Поставете няколко капки зехтин на дланите си и прекарайте пръсти през косата, за да предотвратите заплитането й.

ПРАКТИЧНО ЗА ДОМА

12.Дъвка в косата.
Сигурно Ви се е случвало, когато сте били дете, да се окажете с дъвка, залепнала в косата. В такъв случай повечето хора режат кичура коса, но зехтинът е чудесен начин да махнете дъвката, без да загубите и едно косъмче от касата си. Нанесете зехтин на дланите и пръстите си и търкайте косата, докато дъвката бъде отстранена.

13.Грижи за вещите от кожа.
Намажете със зехтин обувките или ботушите от кожа. Оставете да действа 30 минути и след това избършете обувката с мека, суха кърпа.

14.Сигурна защита от разтопен восък.
Имате красива стойка за свещ и искате да я запазита. Покрийте повърхността й със слой зехтин и ще предотвратите полепването на капките восък от горящата свещ.

15.Защитете котката си.
Когато котките ближат козината си, голяма част от космите се събират в гърлото им. За да помогнете на домашния любимец, добавете 1/4 чаена лъжичка зехтин в храната му. Освен, че ще предотвратите повръщането на кълбата с косми, които са заседнали в гърлото на котето, ще придадете на козуната му повече блясък.

16.Заяждащ цип на дреха.
Използвайте клечка за уши или тампон от памук, за да нанесете прецизно зехтин на зъбчетата на заялия цип, без да докосвате плата. Ципът ще се раздвижи свободно, след като му нанесете "смазка".

17.Пръстен, който не иска да излезе от пръста Ви.
Намажете пръста и пръстена със зехтин и масажирайте. Завъртете пръстена в различни посоки, докато излезе.

18.За безболезнено отлепяне на лейкопласт.
Намажете лейкопласта и мястото около него, преди да го отлепите. Така ще предотвратите болезненото отскубване на косъмчета.

19.Срещу скърцане на вратите.
Използвайте кърпа или памучен тампон, за да нанесете зехтин на пантите на вратите у дома или вратата на колата. То ще подейства като смазка и ще спре досадното скърцане.

20.Защита на лопатата.
Преди да започнете почистването на срега, намажете лопатата със зехтин. Така ще предотвратите сцеплението на снега с лопатата и ще улесните работата си.