Варненец снима спящи полицаи, те си отмъщават

Максимов направил снимката в знак на протест, говорителката на варненската полиция го нарече глупак

Варненец е бил извикан на разпит в полицията заради публикувана снимка в социалната мрежа Фейсбук. Фотосът, на който трима полицаи спят в служебен автомобил по време на дежурство, стана изключително популярен в интернет пространството преди няколко месеца. 

"Спинкаха си и ми се стори хем смешно, хем редно да стане достояние на обществеността по един или друг начин", разказва  пред bTV мотивите си да снима полицаите Боян Максимов. След като е пуснал снимката в мрежата, Максимов е бил извикан в полицията, за да обясни, защо я е направил. По думите му в районното му обяснили, че получили нареждане от София да го питат, защо е заснел кадъра.

Максимов разказва, че след разпита е спиран много пъти по улиците за проверки. Има четири акта, защото не си е носил личната карта и защото си е разхождал кучето без каишка. Твърди, че три от актовете му са написани от един от спящите полицаи на снимката. 

Боян Максимов е сред малцината варненци, които не просто имат активна гражданска позиция, но и не се страхуват да я направят достояние на обществото. Освен заспали полицаи той не веднъж е снимал разрушени детски площадки, мръсни улици, незаконни строежи и куп други нередности, някои от които са били публикувани и във varna.utre.bg.

Сега Боян Максимов "съжалява", че е направил снимката и с ирония заявява, че трябвало да подходи по друг начин към ситуацията. "Навярно е трябвало да ги завия нещо, да не настинат, ако им е хладно. Или ако е имало някоя муха, да я разкарам така, да не им разваля рахатлъка".

Той твърди, че направил снимката и я е пуснал в интернет като знак на протест срещу бездействието на органите на реда. Седмици преди случката той е бил наръган в рамото след битова свада с двама съседи, които били освободени от полицията половин час след задържането им. 

Говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева обяви, че Боян Максимов е бил викан многократно в районното заради "престъпления, които е извършил". Пенчева смята, че "лицето Максимов не е толкова велико, че да се занимаваме с него. Какво да кажа, той е един глупак. Един селски глупак, който се чуди какво да прави", каза любезно Калинка Пенчева.