Зов във фейсбук: Снимай полицай!

Най-интересното от вестник "Труд" на 31-ви октомври

Само за ден след появата си нова група във фейсбук, озаглавена "Снимай полицай", привлече 800 последователи, показа проверка на "Труд". Броят на желаещите да се включат растеше с минути.
Потребителите започнаха да пълнят галерията със снимки. Десетки кадри на бити хора по време на протест се появиха на "стената" на групата. Потребител е публикувал и кадър на униформен полицай в кола с бутилка бира от 1 л. Друг пък е пуснал снимка отдалеч на бензиностанция, където се виждат полицаи, товарещи туби от минерална вода в багажника. Според автора на фотото 10-литровите бутилки се пълнят с гориво, а тубите са поне 5 или стойността на "зареждането" е около 100 лв. Друга снимка показва полицай, дремещ в детско креватче, а в обяснението към нея пише, че действието се развива в детска градина по време на избори в Каварна. 
Има и картинка на полицаи, оформили "четворка белот" под чадър, а до тях са паркирани служебните автомобили. 
Богата е и колекцията от кадри на паркирали неправомерно полицейски коли на пешеходни пътеки и кръстовища, на катастрофирали патрулки.
Инициативата в социалната мрежа бе вдъхновена от случая във Варна с гражданина Боян Боозов. Той публикува снимка на спящи полицаи в патрулка. Последвала поредица от проверки на "прегрешилия" гражданин, а говорителката на МВР-Варна Калинка Пенчева го нарече "селски глупак". Пенчева бе уволнена за репликата по настояване на премиера Бойко Борисов, въпреки че той е кръстник на детето . В деня на уволнението пък стана ясно, че Боозов е погнат от прокуратурата за побой с телесна повреда срещу съгражданин, а вицепремиерът Цветан Цветанов обяви, че "Боозов има криминална биография, с която трябва да се съобразяваме".