Нашенците в Малайзия отървават бесилото?

Животът

02-11-2012, 13:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още двама българи лежат в чуждия затвор за трафик, осъдени са на по 8 години

Държавата ни проучва възможностите за обжалване на смъртните присъди, които двама млади българи получиха в Малайзия.

Припомням, че Георги Бакалов и Иван Костов бяха осъдени на смърт чрез обесване заради трафик на наркотици.

"Уведомили сме за случая Европейската дипломатическа служба, която има позиции в Малайзия", каза в Пловдив външният министър Николай Младенов. На път за региона е и посланик Пецов, който ще проучи в детайли дали са спазени правата на българите. "Не мога да ви отговоря сега дали ще дадем финансова помощ за защита на осъдените", допълни министърът. Досега близките на младежите  са платили по 20 хиляди и 300 долара за всеки от обвинените.

Стана ясно още, че други двама българи са осъдени на по 8 години затвор в Малайзия отново за трафик на наркотици.

"Факт е, че в Малайзия от доста време не се изпълняват смъртни наказания и по този въпрос там се водят дискусии", каза Младенов. На въпрос на репортер дали държавата ни трябва да се грижи за нашенци-престъпници, министърът коментира, че се следи по какъв начин са спазени правата на  българите на база законодателството в съответната страна, в която се е случило престъплението.

В неделя на страницата на Външно министерство тръгва нова услуга. Срещу регистрация всеки ще може да получава информация за страна, в която му предстои пътуване. "Така ще избегнем ситуации, при които българи ще казват, че не са знаели какви наказания ги чакат извън граница", заяви министърът.

В най-скоро време ще бъде готова и концепцията за нов закон, който ще урежда точно ангажиментите на  държавата към гражданите, които са извън България.