Бунтът на масите срещу забраната за пушене

Мисия Варна

22-11-2012, 09:50

Снимка:

© Impact Press Group/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

3 000 души излизат на протест срещу забраната за пушене

Протестът е днес от 17:30 часа пред общината

Протест срещу тоталната забрана за тютюнопушене на закрито, наречен "Бунтът на масите" организират днес собственици на заведения. Началото му е в 17:30 часа пред сградата на община Варна. Празни маси ще бъдат поставени на площада, които ще символизират ситуацията в ресторантьорския сектор след въвеждането на цигареното вето. 

В организацията на протеста, който е национален ще се включат регионалните структури на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Браншова асоциация ресторантьорите София, неформалното сдружение "Свободен избор",  фейсбук групата "Сдружение на заведенията в България", както и техни съмишленици.

Протестиращите срещу забрана на тютюнопушене настояват за изготвяне на икономическа оценка на въздействието на въведената рестриктивна мярка, която ще докаже необходимостта от премахване на забраната; регламентиране на възможност за обособяване на заведения (или части от заведения) за обществено хранене и развлечения, достъпни за пушачи; въвеждане на стимули за доброволно приемане на забраната, включително данъчни бонуси за тези, които изберат да забранят пушенето в собствените си заведания.

Протестиращите са убедени, че въведената забрана не решава проблемите със здравето на населението, а в същото време налага неравно третиране на част от населението и ограничава достъпа му до обществени места.