10 моряци в неизвестност след корабокрушение

Поне трима се удавиха при буря в Черно море

Един турски и двама украински моряци загинаха при корабокрушение близо до Истанбул, съобщават турските медии. Други 10 са в неизвестност след като товарен кораб и влекач потънаха в Черно море. Причина за инцидента стана силната буря.

Натовареният с въглища Волго-Балт 199, плаващ под флага на Сейнт-Китс-и-Невис, потънал на около 9 морски мили от малкия пристанищен град Шиле, североизточно от Истанбул, с 12 души екипаж на борда си, съобщава турското Управление по морска сигурност (KEGM) на страницата си в интернет.

"Четирима души бяха спасени живи и здрави. Един човек загина, търсенето на останалите продължава", каза турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм. Малък влекач, притекал се на помощ, бил изхвърлен от вълните върху дига.
"Имаме двама загинали на кораба, издирването на други трима души продължава", уточни Йълдъръм. Единият от удавените е рибар, който се качил на борда на влекача, за да помогне на спасителите.

По-късно и РИА Новости съобщи, че трима спасители са загинали, а трима са изчезнали при провеждането на изидирвателно-спасителни дейности в Черно море.

На борда на "Волго-Балт 199" е имало екипаж от 11 украинци и един руснак, съобщава KEGM. Според Анадолската агенция корабът, дълъг 110 метра, превозвал 3.3 хиляди тона въглища от Русия към Анталия. Той подал сигнал за бедствие, след което изчезнал от екраните на радарите малко преди 11 часа местно време.

На същото място - малко преди входа в Босфора, на 13.02.2004 г. потъна корабът "Хера". Телата на трима българи и двама украинци от екипажа бяха намерени. Останалите 14 българи и до днес са в неизвестност.

Друг кораб "BBC Adriatic", който бедствал край бреговете на Килос, северозападно от Истанбул, заради повреда на двигателя в крайна сметка успя да отплава в открито море, съобщи KEGM.

Фериботите между европейския и азиатския бряг на Истанбул днес бяха спрени заради лошото време в Босфора.