Слагат скоби по сините зони, 20 лева е глобата

Животът

16-12-2012, 13:28

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В потайностите на варненското паркиране скоро ще има и добра новина: ще спре рекетът на паяците.

От няколко дни сините зони във Варна действат с пълна сила. Става дума за така наречените "кметски сини зони", които оцеляха след премиерското вето за въвеждане на платено паркиране в града. След скандала с опита на общински съветници да въведат повсеместна синя зона в центъра на Варна, платеното паркиране с автомати зад Операта, около пазара Чаталджа и пред Областна управа оцеля. Тези нюанси на варненското паркиране обаче объркват много от шофьорите. Именно те станаха жертва на засиления контрол на действащите сини зони през последната седмица. На въпрос на потърпевш водач: Защо ме глобявате, нали Бойко Борисов забрани сините зони във Варна? Униформеният служител отговори: Това не е синя зона, а платена зона за паркиране.

Микробус с варненски номер и без обозначителни надписи обикаля и слага жълти скоби на колите без билетче от автомата на предното стъкло, предупреждават всеки клиент продавачите на Синия пазар. Досега и на тях им се разминавало платеното паркиране, защото никой не проверявал за талончето с дата и час, но вече контролът бил строг. Глобата за махане на скобата е 20 лева. Като капак взимането на талон не е особено лесно. Щом пуснете стотинката трябва да улучите самия център на зеления бутон, в противен случай автоматът не пуска желаната хартийка. Нелепото указание е разлепено на ръка на всички автомати в 3-те зони.

 

В потайностите на варненското паркиране скоро ще има и добра новина: ще спре рекетът на паяците. Предложението на общинските съветници е вместо да се вдигат автомобилите и да се транспортират до наказателен паркинг, водачите им да бъдат глобявани на място с 50 лева. Това ще спре санкционирането само на водачите, имали глупостта да спрат на едно от 5-те места, до които паякът може да стигне лесно и рекордно бързо да вдигне колата. На практика дейността на паяка има единствено рекетьорски функции и не води до отпушване на града: той е неефективен на местата, където спрели коли действително пречат на движението (ул. "Любен Каравелов"- зад Икономическия университет, ул. "Цар Асен", бул. "Мария Луиза"), безнаказани остават и колите по тротоарите. Новият начин за събиране на глоби ще вдигне приходите от тази дейност в общинската хазна,  вярват съветниците. Дейността на паяка освен че е ограничена като действие, но и  генерира прекалено много разходи - в бюджета има сцециално перо за финансиране на паяците въпреки че на теория те взимат от водачите луди пари именно заради харчовете си.  Освен това преместването на вдигнатите коли излишно замърсява въздуха на града.