Добър човек: Гълъбина

Личният списък на Мариан Желев

Има хора, които са родени да бъдат добри. Както има и такива, родени с късмет. А сега чуйте историята на Гълъбина:
Тя беше един лъчезарен човек, който, като ти се усмихне, забравяш къде те боли и колко може да е тъжен животът - усмивка от сърце и душа. Гълъбина беше стюардеса - мога да си представя отношението на пътниците към излъчването й. Познавам я и съм сигурен, че каквато е сред приятели, такава е и сред пътниците. На един испански остров, до който лети нейната компания, става инцидент. Блъска я кола. Колежката й остава на място. Гълъбина е с премазани крака. Ампутират й единия, другия търпи няколко операции. Прекарва дълго време по болници. И решава да се върне в България.
Срещнах я отново наскоро. Знаех какво е преживяла. И въпреки това бях изумен от същата онази усмивка, с която я запомних от първата ни среща. Обикновено човек се променя след подобни инциденти. Не и тя. Мога да си представя какво й е коствало... но тя пак си е така лъчезарна, усмихната. Придвижва се трудно с помощта на бастун... няма да влизам в подробности.
Днес Гълъбина е бременна в петия месец. Дали е родена с късмет или да бъде добра - ако си говорим общи приказки - Да, така е. Но тя е нещо повече от представата ни за хора, минали през изпитания...
В началото на март ще й се роди дете. Тя се усмихва. Гълъбина е добър човек.