Нова вълна от варицела във Варна

Мисия Варна

04-01-2013, 06:22

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От началото на 2013 година има общо 84 болни от варицела

Значително увеличение на болните от варицела се наблюдава във Варна от началото на годината, съобщи за Фокус д-р Светла Станева, директор на отдел „Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция.

Тенденцията се е появила още в края на миналата година през ноември и декември, отчете д-р Станева. От началото на 2013 година има общо 84 болни от варицела, като за същия период на миналата година те са били едва 15. 65 от заболелите са от град Варна, в различни възрасти, като преобладават децата.

Д-р Станева отбеляза, че се препоръчва ограничаване на контактите, да не се събират децата в сборни групи, да не се организират масови тържества, също така да бъде прецизен сутрешният филтър, когато се приемат децата, да не постъпват болни. От останалите диагнози повече са острите ентероколити с недоказан произход и причинител, като случаите са осем, седем, от които във Варна.

Има и заболели шестима души от вирусни хепатити, без епидемична връзка между тях във Варна, а в Провадия са в колективи.