Боян Максимов: Невинен съм

Делото ще се гледа на 15 март

"Невинен съм, никого не съм удрял", заяви днес пред съда Боян Максимов, който стана известен със злополучното си прозвишще "селски глупак", довело до уволнението на говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева.

Сагата с 30-годишния варненец започна след като той публикува във Фейсбук снимка на спящи в патрулка полицаи. Това стана повод за необмислената и обидна реакция на Пенчева пред телевизионна камера. В разгара на скандала, довел до уволнението на пресаташето, беше оповестено, че Максимов е подсъдим. Приписани му бяха и други противообществени прояви.

Според обвинителния акт на започналото днес дело, на 30 юни миналата година Боян причинил средна телесна повреда на свой съсед. Няколко месеца преди това той започнал да се държи враждебно и агресивно към семейство, което обитавало приземни помещения в съседен жилищен вход. Младежът често обиждал двойката, като ги замерял с бутилки или други предмети. През нощта на посочената дата, пострадалият 38-годишен мъж бил събуден от силен шум в коридора на мазите, което го накарало да отвори входната врата. В този момент Максимов нанесъл внезапни юмручни удари в лицето на мъжа, като му избил два предни зъба. Нанесената телесна повреда довела до трайно затруднение във функцията на говора и храненето на потърпевшия.

Според Максимов самият той е бил нападнат от "жертвата" седмица преди посочената в обвинителния акт дата. Мургавият му опонент и приятелката му го вкарали в болница. "Жената ми заби нож в гърба, а мъжът счупи носа ми с бухалка", твърди Максимов в другото досъдебно производство, където той вече е жертва, а жертвата-нападател.

"Никога през живота си не съм спортувал бойни спортове, имам дори сериозна травма на китката - скъсах връзки преди 2-3 години. Готов съм да се подложа на детектор на лъжата, че никога - нито с крак, нито с юмрук, съм удрял този човек", зарича се Боян.

След като днес пледира, че е невинен, Боян Максимов ще застане пред съда в 13.30 на 15 март. Тогава делото срещу него ще се гледа по общия ред.