Обявиха и процедурата за новите тролеи

Животът

06-02-2013, 11:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Мерцедес" не играят за новите автобуси на Варна

До лятото трябва да са вече по варненските улици

Процедурата за избор на доставчик на 30 нови тролейбуса за Варна вече е в ход, съобщи за Varnautre.bg зам.-председателят на Общинския съвет Иван Портних. Очаква се до 3 месеца всички формалности по обществената поръчка да бъдат изчистени и до началото на лятото новите тролейбуси да са по варненските улици. 

"Благодарение на правителството и премиера Варна беше включена в проекта  "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" по Оперативна програма "Околна среда". Той е на стойност 100 млн. лева, с които ще бъдат закупени 100 тролейбуса: 30 за Варна, 40 за Плевен, 22 за Бургас и 8 за Стара Загора", припомни Иван Портних. 

Общинската фирма "Градски транспорт" ще получи новите машини безвъзмездно. 

Сега "Градски транспорт"-Варна вози гражданите по 3-те действащи линии с жици с 40 тролейбуси "Шкода". Повечето от 26-годишните машини тях ще бъдат подменени с новите, които ще са на цена от около 450 000 евро всеки и ще са напълно климатизирани. Ще разполагат с автономни двигатели с вътрешно горене, които дават възможност на машината да измине 10 км без връзка с контактната мрежа. Возилата ще имат вградена система за отдаване на енергия, която ще компенсира загубите при движение по инерция или изчакване на кръстовище. 

Освен екологичен тролейбусният транспорт е и изключително икономичен: себестойността на билетчето с него е 48 стотинки при 1.40 лева за автобусите.

Обществената поръчка се обявява от общинската фирма “Бургасбус” ЕООД. Дружествата от Варна, Плевен и Стара Загора са съвъзложители в процедурата.

Предметът на обществената поръчка предвижда доставка, гаранционно обслужване и обучение на съответния персонал за управление и поддържане на тролейбуси за обществен градски транспорт.

Новите тролейбуси ще отговарят на всички изисквания за комфорт, безопасност и достъпност. Изискване към бъдещия достачик е превозните средства да бъдат оборудвани с дисплеи за информация за пътниците, GPS, видеокамери и устройства за валидиране на билети, за да бъде възможно включването на тролейбусните линии в интегрираната система за управление на обществения транспорт.

Припомняме, че е в ход и отварянето на офертите за новите автобуси, с които Варна ще се сдобие по проекта за Интегриран градски транспорт. Офертите с имената на участниците бяха отворени миналата седмица. Тази предстои разсекретяването на техническите предложения, а след още 5 дни - на финансовите параметри.