Младите сини юбилейно напускат партията на Цанко

На 11 февруари 2012 те поискаха оставката на лидера на СДС във Варна

"Партията на Цанко Цветанов". Това ще остане от някогашната мощна организация на СДС във Варна, когато от нея си тръгнат и последните "дон-кихотовци", опитали без успех да спасят руините на "синята крепост".

Точно преди година младите сини активисти поискаха "дебат за бъдещето на СДС-Варна, експертен политически съвет и мониторинг за решенията на общинската администрация, ясно дефинирани решения за развитието и бъдещето на един модерен, европейски град".

Формулираха го трима от тях: Явор Иванов, Минко Дочев, Петър Фотев, които написаха открито писмо до НИС.

В понеделник, точно година след "бунта" от миналия 11 февруари, тримата ще напуснат СДС. Причините: незавидното състояние на партията, причинено от бездействието, от малодушието, от липсата на перспектива и клиентелизма, наложени от несменяемия председател Цанко Цветанов.

Недоволството ни преди година и решението ни сега са предизвикани от факта, че всички решения в СДС се взимат еднолично от Цанко Цветанов. Според нашия устав обаче ГС трябва да даде мандат на председателя за преговори и да одобри предложенията, а такова решение няма, обясни Минко Дочев. Според Явор Иванов откритото писмо не е лична атака срещу Цанко Цветанов. "Този човек обаче избягва да се показва публично и ние разбираме сложната ситуация, в която се намира. Цялата му дейност като лидер на СДС е опровергаване на нещо казано или написано срещу него - в думите и действията му. Под негово ръководство, СДС няма нито едно предложение за секторни политики и публични услуги, предпоставка за качеството на живот на гражданите, никаква визия за бъдещето на град Варна и никакви предложения за развитието на партията в града".

"Как можеш да правиш публична политика, когато председателят ти не е публична личност?, пита Петър Фотев. Не можем да имаме председател, който е неподходящ по ред причини да бъде кандидат за общински съветник или да да се кандидатира за кмет. В същото време този човек е едновременно председател на общинската организация, областен председател, член на Националния съвет и на Националния изпълнителен съвет и зам.-председател на СДС".

Преди година събраната от младите седесари подписка за свикване на извънреден Градски съвет на СДС-Варна, на който да бъде гласуван вот на недоврие на председателя, потъна в блатото от мъртви души, в което е затънала местната организация.

Още преди местните избори през 2011-та СДС-Варна напусна цялата организация в район "Приморски", сега в новосформираното движение "Единство" преляха всички членове от "Младост" заедно с председателя си Тодор Тодоров. В тежко състояние с по няколко реални членове са и клубовете в "Аспарухово", "Одесос" и "Владиславово".

Varnautre предизвиква всички варненци, излизали да протестират в името на демокрацията по улиците на "синята крепост", на дискусия на тема: Кой уби СДС във Варна. Всеки може да каже мнението си, да сподели чуто и видяно, да даде предложение, да разкаже скъп спомен от сладката лудост на 90-те.