Шоу а ла Жан Мишел Жар отваря пристанището

С 200 000 лв. завишиха бюджета за култура във Варна за да има пари за аудио-визуалния спектакъл

С 200 000 лева завишиха съветниците бюджета за култура във Варна на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет. Предложението внесе съветникът Павел Христов от ГЕРБ, който не е член на комисията, но настоя рамката на бюджета, която веднъж вече беше приета от комисията, да се увеличи.

"С оглед на това, че тази година е много важна за кандидатурата на Варна за европейска столица на културата предлагам парите за медийна политика да се увеличат от 80 на 180 хиляди лева", каза Христов.

Другото му предложение бе парите за реализация на международни проекти, свързани пак с Варна - европейска столица на културата, да станат от 100 на 200 хил. лв. И двете дейности са от точка две в бюджета за култура на общината, в която са залегнали културните мероприятия. Така те от 625 скачат на 825 хил. лв., а общата рамка за култура от 2 млн. става 2,2 млн. лв. 

Христов обаче не можа да каже откъде да се отрежат пари, за да се получи увеличението. "Администрацията да прецени за сметка на какво да се осигурят парите", каза съветникът. Колегите му одобриха предложението и то бе пратено за разглеждане и във финансовата комисия. 

Въпросните пари, които комисията гласува, ще бъдат похарчени за конкретно мероприятие, научи Varnautre.bg. С тях ще бъде организирано светлинно-музикално шоу ала Жан Мишел Жар на Пристанище Варна. Аудио-визуалният спектакъл ще ознаменува отварянето на част от  порта за свободен достъп на гражданите. 

Светлинното шоу не е прецедент за община Варна. До преди две години подобно на "Звук и светлина" във Велико Търново, такъв спектакъл имаше на Аладжа манастир. В самия спектакъл, наречен "Легенди за Аладжа манастир", бяха инвестирани 60 000 лв. Други 350 хиляди общината отпусна за купуване на аудио-визуална техника и подобряване на прилежащата инфраструктура.