Шефът на полицията: Няма да допуснем блокада на Аспаруховия мост

Водното оръдие за разпръскване на тълпата е в готовност, но било крайна мярка

Полицаите подкрепят протестите за високите сметки за тока, те също са потърпешви. Това заяви днес шефът на варненската полиция комисар Тодор Иванов. Въпреки това униформените няма да допуснат протестиращите да нарушават обществения ред и да блокират пътища.

"Бяхме изключително търпеливи и толерантни снощи", категоричен е Иванов. Според него на финала, когато жандармерия с щитове и палки спря тълпата малко преди Аспаруховия мост, протестът вече нямал нищо общо със сметките за ток. "Бяха останали около 50 души - младежи и футболни запалянковци, които заплашваха да нарушат общестения ред", уточни полицейският шеф. 

Разпръскването на тълпата снощи на булевард „Христо Ботев" е станало с помощта на психологически ефект - удари на полицаите с палки по щитовете. Жандармеристите не са имали намерение да посягат на никого, а само да сплашат нарушаващите обществения ред, след като вече е бил обявен краят на протеста. 

Комисарят не скри огорчението си, че журналистите забелязали как репортерът на Varnautre.bg e блъснат от жандармерист с щит и как друг полицаи му помага да не падне, но не видели как летят камъни по униформените и един от тях е ранен - за щастие леко. Все пак по-късно заместникът-началникът на варненската полиция Димитър Димитров се извини на колежката "от името на всички" и я посъветва да се пази, докато снима за varna.utre.bg. Това се случи, след като бяха изгледани публикуваните видеозаписи от протеста във вторник вечерта.

Varnautre.bg попита днес защо именно в този момент и на това място полицията реши да спре протеста, а не час и половина по-рано, когато е приключило официално разрешеното време или при блокирането на бул. "Владислав", ул. "Пюскюлиев", "ул. "Съборни", бул. "Мария Луиза", бул. "Осми приморски полк", бул. "сливница"... "Бяхме толерантни - затова оставихме протестът да продължи. Но няма да допуснем Аспаруховият мост да бъде блокиран - това е единственият път към Южна България", отговори той.

Тодор Иванов е категоричен, че няма бити сред протестиращите. Тримата задържани са хвърляли пиратки. Ако не се хвърлят камъни и не се чупи имущество, полицаите и тази вечер ще се държат толерантно, категоричен бе шефът на МВР-Варна. Протестиращите ще бъдат пресрещани преди Катедралата и насочвани по ул."Драгоман" към улиците "Цар Симеон" и „Девня", какъвто е разрешеният от кмета маршрут на протеста.

Комисар Тодоров призна, че водното оръдие, за което гръмна днес социалната мрежа, е в готовност, но използването му било крайна мярка, до която полицейският шеф се надява да не се стига. Над 100 полицаи участват в опазването на реда при протестите тези дни.