Енерго протест - ден шести: Цветя за полицаите (на живо)

Мисия Варна

15-02-2013, 18:52

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Екип на Varnautre

Всичко от Автора

Шествието приключи с минута мълчание в памет на големия български актьор Тодор Колев

18:10 Под надслов цветя за полицаите минава шестият ден от протестите във Варна срещу големите сметки за ток. Шествието отново тръгна от община Варна, където днес се бяха събрали около 700 човека, Температурата приближава нулата и заради това вероятно отсъстват майките с деца. Останалите обаче са тук, а от всички пресечки се присъединяват още хора, като бройката на протестиращите мина 1000. Днес, твърдят организаторите маршрутът ще е кратък - само за Образцов дом, тъй като протестиращите трябва да запазят сили за грандиозните шествия, които са предвидени в обедните часове в събота и неделя.

18:30 Нов плакат се появи на въоръжение на протестиращите: "Обосновано предположение=продуктово позициониране". Традиционните лозунги също са там. Към дежурният възглас "Мафия", се появява и "МО-НО-ПО-ЛИС-ТИ". За кратко част от множеството скандира и "Червени боклуци". Когато стигнаха до катедралата по традиция, задръствайки и четирите ленти на "Мария Луиза" на Юнащкият салон отново ги чакаше плътен кордон жандармеристи. Като вчера протестиращите спряха на метър от него, от множеството излязоха няколко млади момичета и закичиха с цветя и клонки щитовете на униформените. "Нека да ви вдигнат заплатите за да можете да си платите тока", пожелаха протестиращите. Имаше и предложения енергото да опрости  сметките за ток на униформените, заради причиненото им неудобство покрай протестите. 

18:40 Шествието се движи по бул. "Владислав" и към него се присъединяват още хора. По непотвърдена информация Иван Петров е изписан т болницата, но го няма на шествието. Най- вероятно той също се подготвя за протестите в събота и неделя, на които обеща да присъства,  ако ще и да е в инвалидна количка.

18:58 Въпреки предварителните намерения шествието да е кратко и да приключи на Образцов дом, то продължи към автогарата. Протестиращите блокираха кръстовището с ул. "Дрин". Появи се черен плакат с думите: "Един народ една борда", които предвожда множеството.

19:00 Организатори на около 30-годишна възраст събират всички деца, които излизат преди шествието и ги отпращат на тротоара. До Трета гимназия голяма група ученици, чакаха протестиращите с ръчно изработени шарени плакати. На тях пише "Не на високите сметки за ток" и "Не на Енерго про". Учениците също тръгнаха с шествието, но по тротоара, където организаторите изтикват всички малолетни.

19:03 От началото на шествието с него крачи и началникът на общинската дирекция по обществен ред Стойчо Бакалов. Той не за пръв път присъства на поредицата от протести, но досега винаги е давал вид, че е в качеството си на служебно лице. Днес обаче е видно, че той крачи редом с останалите недоволни, като съпричастен към каузата.

19:11 Движейки се по бул. "Владислав" на светофара с ул. "Пюскюлив" шествието тръгна към Колхозния пазар. Там изненадващо след кратко съвещание между организаторите множеството отново сви по "Бенковска" и излезе на "Владислав", като блокира движението на Образцов дом.

19:25 Протестното шествие премина отново по "Владислав" стигна до Катедралата и продължи надолу към пл. "Независимост". Множеството се разля около шадраваните, където скандиранията продължават. 

19:35 Шествието мина покрай Театъра и продължи по главната. Сега протестиращите крачат край Дупката.

19:50 След като стигнаха до градинката на Севастопол, протестиращите продължиха до Икономическия университет, а от там към Червения площад по бул. Цар Освободител". Всяко кръстовище, което се изпречи на пътя на шествието остава затворено за няколко минути.

19:55 Щом стигнаха до Червения площад протестиращите отново се отправиха към общината. Очаква се протестът да приключи точно в 20 часа. Междувременно на ул. "Девня" на пръв поглед всичко е спокойно. При подробен оглед на обстановката обаче пред входа се забелязва полицай, а в нещо като вътрешен двор на сградата има струпани патрулни коли и много униформени. 

20:00 Протестът приключи с минута мълчание в памет на големия български актьор Тодор Колев. Отецът, които от няколко дни е челните редици на шествието изпя заупокойна молитва.  

След нея протестиращите се разотидоха, само за да се съберат утре отново в 11 часа.