Безработицата в еврозоната скача до 12.2%

Животът

24-02-2013, 09:08

Снимка:

Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безработицата в света с абсолютен рекорд през 2013

Безработицата във Варна - сан шанжман*

Икономиката на седем членки на еврозоната се свива през тази година

Икономиката на 17-те страни, ползващи еврото като основна валута, ще се свие с 0.3% през тази година в сравнение с очакваното понижение от 0.1% през ноември,  според зимната прогноза на ЕК.

Oчаква се безработицата да се повиши до 12.2% в сравнение с предходните очаквания за 11.8% и 11.4% през изминалата година. Трудовия пазар в Европа продължава да е основен източник на притеснения за икономиката на еврозоната, коментират от комисията.

От ЕК занижиха прогнозата си за ръст на немската икономика до 0.5% за тази година, в сравнение с направените през ноември прогнози за ръст от 0.8%. Понижение на износа и инвестициите ще е в основата на това забавяне.

По-оптимистични са вижданията за следващата година, като очакванията са за ръст от 1.4% и ниво на безработица от 12.1%. Относно Европейския съюз от ЕК прогнозират ръст от 0.1% през тази и 1.6% през следващата година, след свиването на икономиката с 0.3% през изминалата година.

Еврото се е повишило с 6% спрямо долара през последните шест месеца. Икономиката на седем членки на еврозоната се очаква да се свие през тази година – Холандия, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Кипър и Словения. Като данните прогнозират, че икономиката на Гърция и Кипър ще се свие с 4.4%.