Денят на Освобождението: 50 000 шестват във Варна (обновена с видео)

ВИДЕО: До 17 ч и днес можете да дарите кръв за Пламен Горанов

15 минути преди началото на протеста на площада пред община Варна има около 2000 души. Има много знамена и плакати, призоваващи за единство. Подредена е и и нсталация от 2 казана за боклук, на която са залепени снимките на Кирил Йорданов, Веселин Марешки и Борислав Гуцанов и надпис „Това ли искате?”. Върху камион са поставени мощни тонколони, от които се носят възрожденски песни. За кратко се чу „Ние сме на всеки километър”, което взриви множеството. Това принуди озвучителя да спре соцпарчето. 

На всички бе обявено, че до 17 ч. днес може да се дарява кръв за Пламен Горанов.

Шествието тръгва към Катедралния храм „Свето Успение Богородично”, където хората ще се включат в организираната във Facebook флаш моб акция- с телата си те ще изпишат „България”. После ще се върнат пред общината, откъдето ще тъгне обявеният за днес протест.

Междувременно пред общината към останалите тук над 1000 души прииждат нови и нови граждани. Издигат се много плакати с искане за оставка на кмета Кирил Йорданов. Има и такива, които пишат за попадналия в затвора кмет на Солун. Кънчо Бонев обяви на микрофона, че от днес Варна е в гражданско неподчинение. Той призова варненци да не плащат сметките си за ток, но преди това да подават жалби- индивидуални или групови, за де не им дръпнат шалтера. Един от изказалите се съобщи на множеството, че тази сутрин ГЕРБ са снели доверието си от кмета и са го призовали да си подаде оставката. Това бе посрещнато с аплодисменти и бурни възгласи „Браво”. След малко можеството ще тръгне по бул. „8-и Приморски полк” до паметната плоча на Апостола на спирка „Явор”. Оттам хората ще се насочат към другия монополист ВиК. 

12.15 Близо 50 000 варненци отбелязват националния празник, като се включиха в протестното шествие днес. Колоната мина по целия бул. "Осми приморски парк" до паметната плоча на Васил Левски на спирка "Явор". Когато първите стигнаха до нея, краят на шествието още беше на Червения площад, То е предвождано от рокери. Отпред доброволци бутат и двата казана, облепени със снимките на кмета Кирил Йорданов и вечните претенденти за поста му: Борислав Гуцанов и Веселин Марешки. От две товарни коли с тонколони в каросериите звучат възрожденски песни. "Оставка, оставка",  викат хората.  Колоната завършва мъж в инвалидана количка, заметнат с националния флаг, той се е хванал за един от камионите и се вози като част от протеста.  

Вижте част от шествието, което излъчихме на живо чрез интернет видеовръзка

12.30 Шествието, водено от кукери, гайдари и жена с училищен звънец в ръка,  зави покрай плочата на Апостола и вече по бул. "Левски" тръгна към ВиК.  Все повече и повече хора със знамена се стичат към множеството. Хората са усмихнати, настроението е приповдигнато. Виковете "Оставка, оставка" са прекъсвани единствено от "Мафия, мафия", когато се минава покрай офиса на банка или фирма, събираща суми за ток, вода и телефони. 

12.45 Колоната продължи по улица "Отец Паисий". На кръстовището с бул. "Сливница" обаче най-отпред излезе товарна кола с Иван Петров в каросерията, която, махайки с ръце и крещейки, поведе хората вместо към Общината, какте беше обявено - към бул. "Владислав". Чуха се викове, че ще се тръгва пак към "Двете кули, но с вискове "ууууууу" хората не позволиха да бъдат отклонение и сега вече всички се движат към Катедралата.  Междувременно пред Общината има събрани около 1000 човека, които чакат шествието да се върне там.

13.05 Катаджия отцепи движението по бул. "Владислав" на кръстовището с ул."Бенковска". Колите започнаха да правят обратен завой там. В това време кола с жена-шофьор помете малък мотор и изчезна. Момчето падна на земята.

13.10 Множеството стигна до сградата на Централна поща, където награди с мощно Уууууууууууу опънатия върху цялата фасада лик на Веселин Марешки. Веднага след това последва и вълна от "Киро, вън", "Оставка" и "Бъди мъж".

13.30 Шестивето стигна пред Общината. Казаните с портретите на кмета, Гуцанов и Марешки вече са пред кордона от полицаи, които обграждат Общината. До тях има плакат: "Народът не преговаря".  Многохиледен вик "Оставка" тръгна от края на шествието , което е някъде до Катедралата и постепенно стигна до Общината, подето и от хората пред нея. 

В 13.35 Пресслужбата на кмета Кирил Йорданов разпространи следното съобщение: 

"Днес, в деня на националния празник 3 март, десетки автомобили и автобуси с регистрационни табели от Силистра, Разград, Добрич, Шумен и други, съседни на Варна области, са паркирали в квартал „Чайка” и в крайните квартали на Варна. Това означава, че страшно много хора от селата и градовете на Варненска област и от вътрешността на страната, са се стекли днес в морската столица, за да отпразнуват националния празник на България. Единственото, което те може би не знаят, докато се радват със семействата си на гостоприемното варненско слънце, е че „преброители” ги присъединяват към групата варненци, които искат оставката на кмета на Варна."

Междувременно зад сградата на музея се виждат и автобусите, с които бяха докарани стотици полицаи, командировани днес във Варна от съседните общини.

13.45 Полицай опита да арестува единия от организторите на протестите - Ивайло Василев от "групата с дакела", която на 20 февруари внесе искане за оставка на кмета. Причината за ареста е, че Василев носи оръжие: "Заплашват ме, страхувам се за живота си", обясни той и си тръгна по нареждане на полицията. Скоро след това обаче се върна на площада, но вече без законно притежавания си пистолет. 

За още един арест научи Varnautre.bg: цялата нощ зад решетките прекараха организаторите на флашмоба, по време на който пред Катедралата днес в 11 хора с телата си изписаха "България". Малко след полунощ 7 души излезли на площада пред храма и опитали да разчертаят буквите "Б-Ъ-Л-Г-А-Р-И-Я" на асфалта. Били задържани почти веднага. Пуснали ги едва в 8 тази зарант. 

13.55 Към сградата на Общината полетя яйце. То се разби точно между двете думи"Община" и "Варна" от надписа над централния вход.

14.00 Продължават да летят яйца. Появи се и нов плакат със снимки на кмета Кирил Йорданов и Чък Норис и надпис: "Идвам за теб". 

14.05 Около 300 фенове на "Черно море" всеки момент ще се влеят в митинга пред Общината. Те също са на шествие - вървят от клуба си в кв. "Левски: към Катедралата, където ще се качат на автобуси, за да отпътуват за Разград за мача между моряците и "Лудогорец" днес следообед. 

14.10 За съжаление се оказа невъзможно да излъчваме на живо с видео случващото се пред общината - 3G сигналът тук изчезна. Има проблем и с телефонните връзки на Мтел. 

14.15 Полицията отказва да пусне феновете на "Черно море" да минат покрай протестиращите оред Общината, въпреки че те не са пияни, не хвърлят бомбички и пиратки, каквато беше първоначалната информация. След кратки преговори между шефа на феновете Иван Михайлов и един от полицаите, ултрасите бяха пуснати по една от лентите на "Мария Луиза". 

Междувременно протестиращите играят хоро на кръстовището пред Общината, а в средата на кръга кукери "гонят" кмета Кирил Йорданов. Скандирането "Оставка, оставка" не спира.

14.20 Пред общината се появи Веселин Марешки и народът започна да скандира "Вън", "Омръзна ли ти Яне Янев?", "Ти направи Киро кмет". Аптекарят направи неуспешен опит да убеди хората, че не е политик и не е тук, за да яхва протеста, но си навлече още една доза гневни викове. "Утре в 11 всички отиваме на детектора на лъжата в поликлиниката на Марешки", призова Иво Василев в знак на протест срещу появяването на кандидата за кмет, загубил от Йорданов на балотаж през 2011 г.  

Докато Марешки се опитва да се измъкне от въпросите пак ли щше се кандидатира за кмет, хората го замерват  с жълти стотинки. "Не идвах тук досега, за да не политизарм протеста", сам опроверга твърдението си, че не е политик аптекарят. Той стигна до там да заяви,  че би се запалил по примера на Пламен Горанов, нобързо се поправи: "Аз искам, но не мога."

След словесен двубой с Василев Марешки си тръгна бесен в посока VIP паркинга пред общината. Тълпата върви след него и скандида: "До-виж-да-не". Някой улучи Марешки с нещо мокро - торбичка с вода, най-вероятно. 

14.30 Оказа се, че Марешки не е бил полят, а заплют. 

14.45 Хората постепенно се разотиват. Сега пред Общината има около 1000 човека. 

15.00 Една група последваха феновете към Катедралата. С тях е и Иван Петров. По пътя той се опитал да махне от единия от казаните, които днес неизменно следват протестиращите, снимката на Борислав Гуцанов, разказаха очевидци. Момчетата, носещи плакати до казаните, обаче не му позволили.