Флашмобът "България" започна в Берлин (ВИДЕО)

Живеещи в Лондон наши сънародници измислиха и организираха всичко

"Успяхме да се свържем с много Българи, живеещи в други европейски градове и ще осъществим тези идеи заедно. Сега искаме да снимаме на видео как ще се изпише думата "БЪЛГАРИЯ", но с нашите живи тела:) Всеки град ще изпише по една буква и това ще се заснеме. След това видеозаписите от различните градове ще се монтират, за да се изпише крайната дума. На Варна се падна честта да изпише цялата дума "БЪЛГАРИЯ" за големия финал!".

Това е идеята на група млади българи, живеещи в Лондон. С помощта на приятели от цяла Европа те успяха да я осъществят навръх националния празник 3 март. Ето и посланието им след финала на паневропейския флашмоб:

"Видеото “БЪЛГАРИЯ” не обслужва ничии интереси, не застава зад никакви партии, платформи, искания и амбиции.

Реализацията и съдържането на този проект е в резултат на постигнато разбирателство между български общества от 25 европейски града и гражданите на град Варна.

Това видео е ЗА Българите ОТ Българите.

Координатор на проекта е Влади от Лондон.

Организацията по заснемането отне 4 дни, но самото заснемане се осъществи в рамките на един ден – 3-ти март 2013, като първият клип бе заснет в 3 сутринта, а последният в 23 вечерта".

Какво се случи във Варна: в 11 часа на площада пред Катедралата се събраха около 100 предварително уговорени статисти-доброволци. Те очертаха с телата си буквите от Б до Я. Към 11.15 към тях се присъединиха и 1000 човека от събиращите се за протест пред Общината - те пък - отново с телата си, запълниха контурите на буквите.

Както написахме в репортажа от вчерашния протестно-празничен ден във Варна, момчетата, организирали флашмоба във Варна, прекараха нощта в ареста. Малко след полунощ в събота срещу неделя 7 души излезли на площада пред храма и опитали да разчертаят буквите "Б-Ъ-Л-Г-А-Р-И-Я" на асфалта, за да е ясно къде трябва да се подредят хората на другата сутрин. Били задържани почти веднага. Пуснали ги едва в 8 сутринта. "Държаха се с нас много добре", уточняват задържаните.

Организаторите от Лондон сега вече работят по нова идея: Те призовават всички деца да рисуват на тема "МИЛА МИ БЪЛГАРИЙО". Всички картини от всички градове ще бъдат събрани и обединени в обща рисунка като непрекъснато руло. "Това руло ще се изложи малко по малко в различните градове зад граница - като пътуваща изложба и след време, като пристигне в България, първо ще се изложи за свободно посещение и след това ще се подари на Парламента, за да се постави във фоайето.

Идеята е рисунките на децата на БГ емигранти да напомнят на бъдещите парламентаристи за днешните събития, за да знаят, че ако пак се опитат да си играят с народа, той няма да им мълчи", пишат момчетата и момичетата от Лондон.

Ето го и видеото, сглобено тази нощ

П.П.

Организаторите на флашмоба във Варна изразиха и своите благодарности във Фейсбук

Lubomir Genchev На организаторите това им струваше една безсънна нощ три часа в районното, един акт седем предопредителни протокола малко бира и много смях, и радост, в РПУ:) Благодарим на екипа на ВарнаУтре и всички приятели, които ни помогнаха за осъществяването на проекта:)
Благодарим на Gergana Dimitrova Dimitrova, Bjm Amoral, Martin Sofokliev, Ira DeMiro, Светослав Истински, Nadin LiquidOdds и всички, които участваха:)

Radul Cherkezov ....на Александър Перфенов, Бат Ичо Текила, Владо, Драго и всички участници (знайни и незнайни), без които всичко което направиха организаторите щеше да се обезмисли....Благодарим !