Варненци вече могат да се регистрират в Зеленика

Парите

06-03-2013, 09:08

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

След Ракитника, Зеленика е втората местност в район Аспарухово с одобрена административна карта.

Местност Зеленика, част от варненския район Аспарухово, вече има административна карта. Улиците бяха именувани на заседание на Комисията по култура и одобрени с решение на последното заседание на варненския Общински съвет. Досега такава карта имаше единствено местност Ракитника. Само в тези две селищни образувания има над 2300 имота.

Ясно е, че липсата на административна карта за тях създава много неудобства за собствениците на тези имоти, които на практика нямат ясни адреси, коментира кметът на район „Аспарухово” Йордан Николов. За целта хората ползват номерата на парцелите си, но по този начин трудно може да се обясни например на Бърза помощ, пожарна и полиция къде точно се намираш, аргументира се г-н Николов.

Общо 49 са улиците, които с решението на общинските съветници вече са обозначени. Предстои общинската администрация да попълни т.нар. формуляри за откриване на административни адреси на всички сгради с Акт 16 и законните сгради и те да бъдат въведени в единната системата ГРАО.

След това със съответния документ за собственост или договор за ползване на имота за жилищни нужди варненци, които желаят да променят настоящия си адрес, могат да го направят, уточниха от администрацията на район “Аспарухово”.

Административната карта на Зеленика е разработена не от външна фирма, каквато обикновено е практиката, а от служители в нашата Дирекция „Устройство на територията”. Това от една страна спестява общински средства, от друга прави процеса по-бърз, коментира кметът Йордан Николов.

Ръководената от него администрация e готова с административната карта и на местност Прибой. Очаква се на следваща сесия тя да бъде одобрена от Общинския съвет. Подготвя се създаването на административни карти и за местностите Боровец-Север и Боровец-Юг.