55 приемни семейства отглеждат деца във Варна

Животът

13-03-2013, 07:00

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Всеки месец изоставят по 4-5 бебета в дома във "Виница"

55 са вече приемните семейства във Варна и Аксаково, които се грижат за деца, изоставени от собствените си родители. Това съобщи преди дни Ана Конукова, шеф на общинската дирекция “Закрила на детето”, цитирана от "Труд". Именно приемните семейства са алтернатива на сиропиталищата, чието закриване се прави поетапно в цялата страна.

Само през последния месец в дом “Майка и дете” в кв. Виница например са били настанени 8 малчугани на възраст до 3 години, каза Конукова. Четири от бебетата били изоставени от майките си още в родилния дом.

“Всеки месец имаме по 4-5 такива случая, понякога стигат и до 6-7. Даваме срок от един месец на родителите, за да решат дали искат да се грижат за рожбата си, или не.
Във втория случай те трябва да подпишат декларация за отказ, която дава шанс на детето да бъде осиновено”, обясни Конукова.

Дирекцията е съдействала в дома във Виница миналия месец да бъдат приети три деца, чиито родители отказали да се грижат за тях. Едното от тях било на 1 годинка - майка му го изоставила и заминала в чужбина.
В друг случай баба информирала социалната служба, че не може да се грижи за 2-годишното си внуче. Майка му имала две по-големи деца, които взела със себе си на гурбет, но най-малкото оставила при бабата. Тя обаче се разболяла и затова потърсила помощ.

“Веднъж ни се обадиха от една болница, че там е прието бебе на няколко месеца, което е недохранвано. При проверката се оказа, че майката е жертва на домашно насилие”, разказа Анна Конукова.

Заради обедняването на хората зачестяват и случаите, в които съвестни майки и бащи просто няма как да изхранват децата си.

Пресен пример са три сестрички, които преди дни постъпили в дом “Гаврош”. Майка им ги отглеждала сама, но останала без работа. Миналата година тя пак потърсила помощ от “Гаврош”, но щом си намерила препитание, си взела децата обратно.