Черно море кани Шефилд Уензди за 100-годишнината

Ветераните на Черно море ще поканят своите колеги от Шефилд Уензди да гостува на варненци в приятелска среща по случай 100-годишния юбилей на клуба. Шефилд, който е първият създаден клуб в света, ще гостува във Варна за демонстративен мач .

Бившите футболисти на Морето вече са се срещнали с ръководството на ПФК Черно море, от където са откликнали на идеята, но все още няма конкретен отговор с какво точно ще помогнат. Идеята е двубоят да се проведе на Тича в края на сезона на А група.

Черно море е играл с Шефилд три пъти, като всички срещи са били приятелски. През 1966 г., след края на шампионата на Англия и преди световното първенство на Острова, създаденият на 4 септември 1867 г. клуб пристига на почивка в България. В морската столица „моряците” играят две срещи с англичаните, като първата завършва 4:4 – два гола на Стефан Богомилов, а втората варненци печелят с 2:1. Непосредствено преди началото на Мондиал 66, българите връщат визитата в Англия, където отстъпват с 1:2.

„Това е една идея, която ще се радвам ако се осъществи. Преди няколко години се запознах с един англичанин, който поканих да ми гостува в България. Показах му подаръците, сувенирите и флагчетата подарени ми от тогавашните футболисти на Шефилд. Той ме помоли да ги занесе в Англия, където ги е показал на ветераните на Уензди. Те останали впечатлени от факта, че толкова много години българин пази сувенири от мачовете между двата тима. Така се свързаха с мен и от тогава поддържаме контакт. Всяка година ми изпращат календар, което е едно признание за мен. В много добри отношения сме. От сега ме поканиха на 150-годишнината от създаването на клуба, която се навършва през 2017 г. Дано да съм жив и здрав, за да мога да отида”, пожела си пред Varnautre.bg Стефан Богомилов.

Относно двубоя с Уензди голмайсторът за всички времена с фланелката на Черно море сподели, че ще разчита на спонсори, като ще потърсят съдействие и от общината.

„Последният четвъртък на месеца се събираме ветераните и ще обсъдим подробности около поканата на Шефилд. Ако все пак ни откажат имаме и резервен вариант. Ще поканим Бешикташ. Милен Бакърджиев е човекът, който може да уреди ветераните на турския гранд да гостуват на Тича”, завърши Стефан Богомилов.