Омурташки клан си построи магазин върху паркинг на "Дрин"

Жителите на двата блока ще съдят общината

Строеж в пространството между блоковете  57 и 59 на ул. "Дрин" разбуни духовете. Сто души скочиха срещу градежа, за който дори не са били уведомени. Строителството започнало през януари. Като видели какво се случва, хората сами започнали да търсят информация. За помощ се обърнали и към общинския съветник Костадин Костадинов. 

Както Varnautre.bg вече писа през октомври миналата година Общинският съвет продаде на ЕТ "Огито - Огнян Харизанов" 400 кв. м. земя на ул. "Дрин" срещу 200 000 лв. Решението беше взето на сесия без никакъв дебат, въпреки че по-рано на комисията по собственост, бе обърнато внимание, че става дума именно за междублоково пространство. 

"Не бях в града на тази сесия и нямаше как да реагирам. Мисля обаче, че има правни основания сделката да бъде обявена за нищожна, защото съседите на имота не са уведомени, че ще има строителство, както повелява нормативната уредба", коментира Костадинов, който днес беше заедно с протестиращите. 

"През 2009 г. теренът е бил разделен на две части. През 2011 последвало ново делене на парцела, а миналата година е станала и продажбата", уточни той. Костадинов се зарече на следващата сесия да постави въпроса за да се инициира проверка по случая - от продажбата до строителството на магазина. 

Заради скандалната сделка жителите на двата блока пък ще съдят общината. Оказало се, че теренът е продаден от стената на единия блок до тази на другия, без да има никакво отстояние. Хората са притеснени, че входовете им ще бъдат запушени от новия собственик. Преди продажбата мястото е било ползвано за паркинг от живеещите в района. Сега не само, че няма къде да паркират, а са на път да няма и как да влязат в собствените си домове. За капак докато строили магазина, собствениците отрязали и няколко дръвчета, които им пречели. 

Преди три години съкооператорите пуснали искане да купят подблоковото пространство, но получили мълчалив отказ, разказа касиерката на домсъвета в бл. 57 Райна Йорданова.  Общината не им разрешила да купят местата под блока, но в същото време продала паркинга им на омуртаците. 

Новият собственик на терена, на който изникна магазин е член на омурташкия клан Харизанови добре познат на община Варна. Преди четири години местната власт води люта битка с Харизанови заради златарките магазини на ул. "Дрин". Обектите трябваше да бъдат премахнати заради мащабната пътна реконструкция. Тогава омуртаците на чело със Сашо Харизанов, отказаха да напуснат, златарските магазини, които държаха и бяха извеждани с полиция. Огнян Харизанов пък е собственик на хотел срещу "Била" до Колхозния пазар.

Харизанови са братовчеди и ортаци с друга омурташка фамилия, вихреща се във Варна - Страхилови. Те  пък са известни с незаконните си строежи, които после сами събарят. 

Преди по-малко от месец на собственика на търговски комплекс "Сентерето" на ул. Дрин No53, който е на метри от новия строеж на Харизанови, Сашо Страхилов се наложи сам да бутне два етажа от незавършения му хотел до Градска болница. Допълнителните нива изникнаха без да има разрешение за тях и след заповед на РДНСК бяха съборени. 

Преди година Владимир Стархилов също след заповед на РДНСК сам събори незаконната пристройка към апартамента му на ул. "Дрин"Изграждането й под формата на остъклен етаж, усвои целия покрив на намиращият се под него търговски комплекс "Сентерето" - собственост на Сашо Страхилов. Строителният контрол тогава се намеси, заради нарушаване на цялостната конструкция на блока.