Кметът Бозов притеснен за бюджета, реже общинските командировки

Може да се стигне до съкращения в общинската администрация

Бюджетът на Варна може да се издъни. Това стана ясно от думите на временния кмет на Варна Христо Бозов. "Имам леки притеснения относно бюджета на Варна, заради неизпълнение на разпоредителни сделки. Сделки на стойност 5 млн. лв. не се изпълняват. Успоредно с това на последната сесия намалихме и данъците", коментира той. Решенията за разпоредителни сделки с общинска собственост са спрени заради настояването на протестиращите Общинския съвет да не ги  гласува. Освен това трябва да се изплащат 2 млн. лв по кредита на общината на стойност 60 млн.лв., уточни Бозов и повтори, че има притеснения за бюджета. 

"Ще има максимално свиване на разходите. Това включва ограничаване на представителните на администрацията, намаляване на автопарка, може да се стигне и до съкращения в администрацията", посочи Бозов. Той уточни, че всеки момент предстоят срещи с шефовете на дирекции за да каже всеки от къде, какво може да реже. 

Съвместяване на длъжности също е сред възможностите. "Това вече стана с назначената за директор на културната дирекция Десислава Георгиева, която остана и началник на отдел. Не съм назначил и зам.-кмет на моето място и аз също съвместявам длъжностите", обясни Бозов. Така ще стане и с новите шефове на  "Инвестиционна политика" и европроектите. 

Намалява се издържката и на офиса в Брюксел. За него там общината плаща всеки месец над 2 000 евро за помещение и още над 1 000 за апартамент. 

"От апартамента най-вероятно ще се откажем, но ще се вземе решение след среща с ректорите на университети във Варна", посочи Бозов. Той обясни, че има варианта учебните заведения да се включат като партньори в издръжката. 

Още от брифинга на временния кмет Христо бозов

Шефът на "Инвестиционна политика" аут заради забавени обществени поръчки

Паркираш на тротоара, "изпяват" те с имейл