Над 3100 се подписаха за оставката на общинските съветници във Варна

Мисия Варна

10-04-2013, 13:18

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Новата подписка се появи две седмици след като над 1600 варненци се обявиха за това Общинският съвет да продължи работа

Над 3100 подписа с искане за оставка на варненския Общински съвет внесоха днес протестиращи от палатковия лагер и отворения обществен съвет. Включилите се в подписката заплашиха, че ще преминат към гражданско неподчинение и нови протести в случай, че градският парламент не се разпусне до петък. Междувременно събирането на подписи ще продължи. Очаква се и подкрепа от други градове.

На фона на рехавите протести по варненските улици в последните седмици обаче, палатковият лагер пред сградата на общината се разраства. Палатките към днешна дата вече са седем.

Новата подписка се появи две седмици след като над 1600 варненци се обявиха за това Общинският съвет да продължи работа, за да може да гласува важни и неотложни решения за града. Според вносителите на първата подписка, огласена на последната сесия на местния парламент, разпускането му би довело до прикриване на далавери от страна на кметската администрация. Доводите им гласяха и, че ще се попречи на гражданския контрол върху работата на администрацията.

В проведена в края на март анкета на Дарик радио по темата, 60.59 % от участниците бяха на мнение, че местният парламент трябва "Да продължи да работи, но под граждански контрол". За този отговор в допитването, вота си дадоха 3215 от общо 5306 читатели. Следващият отговор, събрал най-много гласове, бе "Да прекрати незабавно своята работа, като всички съветници подадат оставки". Той получи одобрението на 1185 души (22.33 %). 11.03 % бяха на мнение, че Общинският съвет трябва "Да продължи да работи в този състав". "Само някои от съветниците трябва да подадат оставки" смятаха 3.34 %. Отговорът "Да се разпусне само при положение, че нито един от настоящите съветници не попадне в кандидатски листи на следващите избори" получи 2.21 %. Само 0,51 % от гласувалите посочиха "Да остане да работи до края на туристическия сезон, а после, ако се налага, да се разпусне".