Министерски съвет спешно даде ход на отварянето на пристанището

Мисия Варна

17-04-2013, 13:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

По настояване на премиера Марин Райков въпросът с пристанището влезе приоритено в днешното заседание на Министерския съвет

В срок до 22 април експертна група, ръководена от министъра на отбраната трябва да подготви предложение за предислокация на военното формирование "Пясъка", разположено на острова под Аспаруховия мост. Това решение бе взето на днешното правителствено заседание в столицата.

Предстои да се изготви оценка за това колко ще струва подготовката и оборудването на нов район за по-нататъшното функциониране на военното формирование. В работната група могат да бъдат привлечени при необходимост експерти от други ведомства. След приключване на всички мероприятия, министърът на отбраната от своя страна трябва да внесе в Министерски съвет проект за решение за смяна на статута на имота в от действащ войскови имот в имот с отпаднала необходимост за Българската армия. 

Въпросът за прехвърлянето на имота залегна приоритетно днес в дневния ред на заседанието на Министерския съвет по настояване на премиера Марин Райков. Той предложи  първо да се обсъди искането на министъра на транспорта Кристиан Кръстев за предоставяне на държавния имот с цел изграждане на пристанище от ДП "Пристанищна инфраструктура Варна".

С други думи с предоставянето на военни имот на "Пристанищна инфраструктура" успоредно ще започне и реализацията на проекта за отваряне на порта за граждани. 

При последното си посещение във Варна заедно с транспортния министър Кръстев, Райков пое ангажимент към гражданите на морската столица, че свободен достъп до пристанището ще бъде осигурен. След среща със синдикатите той потвърди, че пристанище Варна-Изток ще стане зона за разходки и забавление.