Варненци се връщат към парното

Мисия Варна

18-04-2013, 13:02

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

С над 20% е по-ниска цената на топлото в сравнение с предходни години. Два входа във Варна вече имат индивидуално отчитане на похарчената топлоенергия

Край на отоплителния сезон обявиха от варненската Топлофикация. От днес до 22 април поетапно ще бъдат спрени всички абонатни станции. Подаването на топла вода за всички желаещи продължава. Цените и това лято ще бъдат фиксирани за кубик, независимо от това, колко реално струва затоплянето й. Цените са от 11,90 лв., 9,90 лв. и 7,90 лв. за кубик, в зависимост от спецификата на сградата. С над 20% е по-ниска цената на топлоенергията, която продава тази година "Далкия" в сравнение с предходната година. "До по-ниската цена се стигна, чрез нов модел на ценообразуване и по-добър мениджмънт", похвали се изпълнителният директор на "Далкия" Тодор Николов. Той отчете, че цената на парното във Варна е над два пъти по-ниска от тази на тока, дори след корекциите надолу от енергото. 

Пилотен проект в два варненски входа е реализирала "Далкия" като демонстрация, че топлофикационните системи не само имат бъдеще, но и услугата, която предлагат е много по-евтина. Входове в бл. 134 в кв. "Младост" и бл. 208 в Кайсиева градина вече са с хоризонтална инсталация и всеки абонат от входа има индивидуална партида. Топломерът, които няма нищо общо с устройството, отчитащо дяловото разпределение, показва в реално време консумацията на топлоенергия и всеки клиент може да сравни цифрите с тези, които излизат на фактурата му. "Ако решите да не ползвате парно даден месец го спирате и топломерът отчита нулево потребление. С хоризонтална система разходът, който най-много дразни клиентите ни, а именно за сградната инсталация става пренебрежимо малък. От 25% става 4,5%", посочи шефът на "Топлопреносна мрежа и развитие" в "Далкия" Иван Стоилов . 

Хоризонталната система включва подмяна на вертикалните щрангове във входа и апартаментни табла, които се поставят на етажните площадки. От тях следват хоризонтални разгъвки до радиаторите в самите апартаменти. Варненската топлофикация е реализирала проектите за своя сметка до поставянето на апартаментите табла. В самите домове инсталацията е поета от домакинствата. "Ако преди това е имало радиатори - на семейство излиза между 400 - 800 лв. Ако трябва да се купуват радиатори струва около 1800 лв.", обясниха от "Далкия". Инсталацията до апартаментното табло пък излиза 1200-1400 лв. на абонат. 

Домоуправител от един от входовете, които се възползват от новата система разказа, че за апартамента му от 100 квадрата системата му е излязла около 500 лв., тъй като е имал радиатори. "След внедряването на хоризонталната инсталация за март съм платил 78 лв. при положение, че отоплявам целия апартамент с 5 радиатора и не съм се ограничавал. Сметка е в пъти по-малка в сравнение с миналата година", уточни той. 

Според шефовете на варненската Топлофикация именно за да покажат, че може да се случи са се нагърбили с пилотния проект и са изградили системите за своя сметка. "Водим разговори подмяната на тези системи да влезе в програмата за енергийна ефективност и да може да се прави с европари", поясниха те. 

"Все още към Топлофикация не са се върнали масово цели входове, които преди години се отказаха от услугата, но имаме много сериозна тенденция на уплътняване", коментира още Тодор Николов. По думите му, ако до миналата година в даден вход е имало едва 6 апартамента, които ползват парно, сега към радиаторите се връщат и останалите. "Очакваме тази година масово връщане на абонатите си", посочи Николов.