Първенците в конкурса на НАСА заминават за САЩ

Кампанията за набиране на средства за билетите приключи успешно

Успешно приключи кампанията, в която се набираха средства за заминаването за САЩ на варненските ученици, станали първенци в конкурс на НАСА. След като парите, необходими за самолетните билети са събрани, младежите ще успеят да реализират пътуването до Сан Диего. До момента за каузата са събрани 60 000 лева. Общината, неправителствени организации, частни фирми и дарители са помогнали в инициативата, стартирала в началото на месеца. Основната сума е обещана от бизнесмен, бивш възпитаник на Математическата гимназия, от където са и повечето медалисти. Дарителят обаче е пожелал да остане анонимен.

По думи на учителката на децата, Силвия Захариева, с дребни суми в кампанията са се включили и много други хора. "Искаме да благодарим на всички, много хора откликнаха на нашата молба за помощ", сподели тя.

На конференцията през май, варненските ученици трябва да представят проекта си за космическа колония и да получат лично своите награди. Младежите, които спечелиха две първи места в конкурса на НАСА тази година, можеше да не реализират пътуването обаче, защото семействата им нямаха възможност да платят разходите за самолетни билети до Сан Диего и таксите за участие.

"Конкурсът на НАСА за проектиране на космически колонии за ученици се провежда от 1994 година. Български екипи участват от пет години и са печелили втори, трети места и поощрения. За първи път български ученически екипи печелят първите места в категориите: 10 клас – голяма група и 11 клас – голяма група.

В продължение на една година учениците от двата екипа се обучаваха по физика и астрономия по програмата „Космонавтика и астрономия” на Варненската обсерватория и по националната програма на МОМН „ Успех” в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон”.

Ръководители на проектите са д-р Веселка Радева от Астрономическата обсерватория и Силвия Захариева от Математическата гимназия от Варна.

Големият успех на ученическите екипи се дължи на двустранното обучение по астрономия, физика, математика, космически науки, което се провеждаше в Астрономическата обсерватория и в Математическата гимназия, на огромния ентусиазъм и желание на младежите, на отличната им общообразователна подготовка по всички предмети.

В екипа от 10 клас работиха 6 ученика, които разработиха проект за космическа колония около астероида 382 Додона. Проектът се отличава с изключително добра математична и физична обосновка на избраната форма, положение и движение на колонията. Разработени са етапите на изграждане на колонията, енергийната и защитната система, както и важните живото-поддържащи системи. Особено място е отделено на обществото и икономиката на космическата колония. Всички научни, инженерно – технологични и биологични решения са вземани на базата на най-новите открития в областта на човешката наука и анализ за евентуалното им развитие и приложение в близките десетилетия. Визуализацията на проектираната колония е много добра и обяснява в голяма степен идеите на учениците за една бъдеща космическа колония, която ще използва ресурсите на астероидите за земната промишленост.

Екипът от 11 клас обединява 10 ученика, които разработиха проект за космически град върху астероида Антигона. Астероидът 129 Антигона беше избран, така че да отговаря на пакет важни критерии, така че да е възможно върху него да се построи град за 36 000 човека. Изключително интересен е дизайна на основните модули на космическия град, в който ще живеят и работят хората. Разработени са основните етапи от изграждането и стартирането на дейността на космическия град. Предложена е една стабилна и сигурна защита от космически опасности, ефективна енергийна система и иновативни решения в животоподдържащите системи. Вътрешният дизайн е съобразен с поставените изисквания за живот далече от Земята, с условията в далечния Космос. Проектът е представен по един невероятно добър, красив и атрактивен начин, така че да бъдат онагледени и най-малките детайли и модули в космическия град. Важна част от проекта са идеите на младежите за обществото, икономиката и бъдещото развитие на космическия град.

Много важна част от проекта бяха астрономически наблюдения на двата астероида, където се изграждат космическите колонии. Тези наблюдения бяха проведени с Шмит телескопа в Националната астрономическа обсерватория-Рожен по време на специална наблюдателна експедиция", се казва в събщение от Математическата гимназия.