Двойка египетски лешояди се завърна във Варненско

Животът

25-04-2013, 12:07

Снимка:

provadiadnes.com

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Между 10 000 и 20 000 египетски лешояда са останали в целия свят

И тази година двойка египетски лешояди сви гнездо в скална ниша над Провадия, почти веднага след завръщането си от Африка, съобщи Провадия Днес. През тази пролет животът на пернатите отново ще бъде наблюдаван с камера. Техниката е маскирана така умело , че да се слива със скалите и да не притеснява лешоядите.

Според природозащитниците, видеонаблюдението е много важно не само за това семейство, но и за цялата популация на този световно застрашен вид, която намалява с много бързи темпове.

Египетският лешояд е сред най-интелигентните животни по целия свят. Между 10 000 и 20 000 египетски лешояда са останали в целия свят. Около 90 от тях са на Балканския полуостров, а около 32 са в България. Естествените причини за смъртта им са болестите, а в основата на изкуствените причини стои човекът.

Египетският лешояд е символ на мъдростта, санитар в природата и един от най-харизматичните видове, съпътствали човечеството от миналото досега.

Миналата година екип на проект "Помощ за египетския лешояд", финансиран от програма "LIFE+" на Европейската комисия  инсталира видео камера в гнездо на египетски лешояди (Neophron percnopterus) в Провадия.

За всеки желаещ да наблюдава и тази година как се развиват събитията в реално време, е осигурено денонощно видео наблюдение на гнездото на лешоядите.