Мисията невъзможна по улиците на Варна

Зверски задръствания, пътници висят по спирките, не знаят, че тролеите са спрени. Пенсионери с карти си плащат билетчета, в маршрутките - задушевно

Днес във Варна най-актуалният въпрос е как да стигнеш от точка "А" до точка "Б". Картинката горе долу е следната: зверски задръствания, заради успоредните ремонти на двата основни булеварда - "Сливница" и "Владислав"; стълпотворения по спирките, където хората с часове чакат да мине тролей, защото не са разбрали, че заради ремонтните дейности, електрическите возила са спрени в часовете от 8:30 до 17:30; маршрутки, пукащи се по шевовете, бесни шофьори и хиляди хора, закъсняващи за където с тръгнали. 

Това представлява трафикът във Варна още в първия ден от затварянето на част от бул. "Сливница", което се случва успоредно с незавършения ремонт на "Владислав". Средно около час е нужен на всеки, който е решил да тръгне с колата, за да се придвижи от дом "Младост" до центъра. Толкова трябва и от Гръцката махала до училище "Иван Рилски"- няма значение кой маршрут ще изберете, нито дали се движите в час пик или извън него. 25 минути се чака в задръстване на "Владислав" в участъка от Автогарата до мол Варна сутрин преди 8 часа. 

35 са минутите, които престояваш в колоната от коли по "Сливница" в участъка от лятно кино "Тракия" до спирка "Нептун" в часовете след 10. За шофьорите толкова - беснеят или не, те поне рано или късно ще се радват на чисто новичък асфалт. 

По друг начин стоят нещата с ползвателите на градския транспорт. Спирането на тролеите през деня, докато текат ремонтите се оказа изненада за повечето хора. Затова и тази сутрин на спирките, по които обикновено се движат електрическите возила, хора висяха с часове преди да се усетят, че тролей няма да мине. 

На спирката на Цирковата площадка двойка пенсионери след като разбраха, че няма да дочакат No 88, за да стигнат до "Аспарухово" взеха следното решение: да чакат четиринайската, с нея да стигнат до центъра и от там да се прехвърлят на друг автобус. "Защо не са написали по спирките, че тролеите не вървят", ядоса се дядото. Жената до него пък започна да пресмята, непредвидения разход. "С карти сме за тролея, но сега ще трбява да си платим за автобуса. Че и два ще сменим - общо 4 лева", затюхка се жената. 

Атмосферата в маршрутките пък е повече от задушевна, на моменти чак задушаваща. Заради липсата на тролеи, пътниците ловят маршрутните таксита, които обаче не са пригодени за много хора, а камо ли за правостоящи. Тези, които не са успели да седнат стоят с наведени, заради височината на таваните в маршрутките. При по-рязко спиране, никой не им гарантира, че няма да си счупят вратовете. Наблъскани като сърдели пътници стават почти роднини докато стигнат от точка "А" точка "Б", защото и те прекарват поне час в задръстванията по "Сливница". Такъв е трафикът днес във Варна.  За утре се очаква да е същият.