Променяме ли навиците си, когато сме под стрес?

Животът

28-05-2013, 07:18

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Навиците остават дори когато сме уморени и нямаме енергия за самоконтрол

Навиците изчезват трудно, независимо дали са добри или лоши. Това важи и за хората под стрес. Ако са свикнали да се хранят здравословно и да тренират, те продължават да го правят, съобщи Би Би Си, цитиран от "Новинар".

Резултатите от изследването на учени от университета на Южна Калифорния противоречи на разпространеното схващане, че стресът води до поява на лоши навици, като преяждане или шопинг терапия, предаде БГНЕС.

Учените са наблюдавали за изследването си 65 студенти 10 седмици, за да видят каква воля проявяват те под стрес, в случая по време на сесии.

Резултатите показват, че периодът на изпити, когато младежите са най-стресирани и недоспали, не им пречи да правят каквото са свикнали и сякаш те нямат енергия да се захванат с нищо ново.

В случая, тези които през семестъра закусвали с пасти и понички, през сесиите още повече наблягали на тях. Същото важало и за хранещите се здравословно. Те сякаш още повече наблягали на овесените ядки.

Четящите вестници всеки ден продължили да го правят въпреки липсата на време. А редовно трениращите ходели на фитнес още повече, когато са стресирани.

"Навиците остават дори когато сме уморени и нямаме енергия за самоконтрол" - каза ръководителят на изследването проф. Уенди Уд.

"Всички хора попадат в стресови периоди. Не трябва обаче да се фокусирате върху това да контролирате поведението си, ако увеличите вредните навици, трябва да се опитате да си създадете нови такива. Основният въпрос винаги трябва да бъде как да си създадем здравословни и продуктивни навици", продължава специалистът.