Анти-Пеевски: Ден четвърти

Мисия Варна

17-06-2013, 19:00

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жалби срещу Марешки заляха полицията

Дакелите поведоха протестното шествие, Иван Петров опитва да ги спре

18.30 Около 200 човека са се събрали пред общината. Хората са разделени на 2 групи и чакат да се съберат повече протестиращи. Пред сградата на общината има 6-ма полицаи от звено Сигма. Виждат се плакати: "Гея, бея и злодея", "Ти, майко моя, Родино мила", "Оставка", "ДАНС with me" и цитат на Ботев от 1875 г.: "Всяко правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човека".

18.40 Ивайло Василев от Обединени варненци за Варна, познати като групата на Дакелите, поведе хората към кръстовището пред Общината. Два автобуса бяха блокирани на бул. "Мария Луиза". След това множеството пропусна единия рейс, тъй като него пътуваха деца. Опитите да мине и другият, обаче скараха протестиращите: "Пуснем ли го - все едно пускаме правителството", крещяха някои. Така рейсът, пътуващ по линия 409 остана на мястото си и пътниците слязоха. Множеството ги посрещна със скандирания: "Елате с нас - протестът е за вас". С крясъци срещу протестиращите се нахвърли и псевдолидерът от февруарските шествия Иван Петров. Набеден още тогава за човек на БСП, и днес той се опитва да дискредитира недоволството.
18.55 С викове "Боклуци" и "Българи, юнаци" множеството се отправи към катедралата. По пътя си протестиращите събират закрепените по мантинелите плакати на Веселин Марешки.

19.00 Протестиращите блокираха и кръстовището на "Антим I". Десетки автобуси са блокирани от множеството. Няколко от тях са с туристи, дошли да разгледат Археологическия музей. Летовниците с любопитство гледат тълпата и се питат един друг какво става. Сред протестиращите има и двойка чужденци. Те вървят в средата на колоната към Катедралата. Мъжът снима с таблет шествието и отвреме навреме пращя снимки в социалните мрежи. 

19.10 Шествието блокира кръстовището пред Катедралата. Засега протестиращите планират да тръгнат към Окръжния съд, централата на ДПС и Областна администрация, вместо да повтарят вчерашното обикаляне в жегата, по време на което окапаха много хора. 

19.20 С възгласи "Червени боклуци" и "Всички са мафия" шествието се движи към сградата на областната администрация. Най-отпред са дакелите като един от тях задава тон за скандиране през мегафон. Пред някогашния магазин "Валентина" (сега НюЙоркър) имаше кратко колебание - някои от протестиращите настояваха да се завие към централата на ДПС. Все пак решено бе днес протестът да продължи пред областна. Хората в колоната непрекъснато се увеличават. Туристи, насядали по пейките на площада, усилено снимат случващото се. 

19.30 Протестиращите останаха няколко минути пред Областна и повикаха "Оставка". Младеж грабна  мегафона и призова хората да не са скептични и да гласуват! Сега множеството се насочва към централата на ДПС.

19.40 Пред сградата на ДПС протестиращите пяха националния химн. Чуха се изказвания на мегафона, да не се збравя, че протестът е срещу БСП и ДПС и да не се разводняват исканията. 

19.50 Близо 2000 души скандират "Оставка" по бул. "Княз Борис" I.

19.55 Кръстовището пред общината отново е блокирано. Множеството, след кратко колебание, тръгва към сградата на градския съвет на БСП. 

20.05 "Не на турския", "Оставка", "Олигарски иди си, прасетата вземи си". С тези скандирания мина протестът пред централата на БСП. Този път нямаше бомбички, яйца, домати и бутилки с вода като вчера. 

20.10 С доста обидни обръщения по адрес на Волен Сидеров протестиращите "уважиха" и централата на "Атака". Множеството е доста оредяло - не повече от 200 човека има тук. Малцината оцелели след поредния протестен марш през града сега се насочват към Общината.