Илинден е!

Животът

20-07-2013, 11:25

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Днес по-добре пропуснете плажа

Българската православна църква почита днес паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Бог. Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие". Той живял около 900 г. пр. Христа и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение - внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък.

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взема жертва на този ден. Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година. 

Днес имен ден празнуват - Илия, Илиян, Илко и Илияна. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата.