Пак роми на третия "воден протест"

Мисия Варна

22-07-2013, 13:42

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Служители на варненското ВиК с разрешение от Йорданка Фандъкова да протестират пред регионалното министерство

За трети път и днес в двора на варненското ВиК, и на улицата отпред имаше протестиращи. По традиция, извън оградата на дружеството около 11 часа се събраха петдесетина скандиращи. Днес сред недоволните от безводието пак имаше солиден брой роми, представящи се за живеещи в "Аспарухово", както и такива от "Максуда". Сред протестиращите имаше и доста младежи в ученическа възраст. И този път скандирания "Оставка!", "Мафия!" и "Искаме вода!" огласяха пространството пред сградата на фирмата. Двадесетина минути след пристигането на недоволстващите в двора на ВиК започнаха да се събират и служители на дружеството, които и този път издигнаха лозунги и знамена в подкрепа на директора си Валентин Вълканов. Днес протестът премина сравнително спокойно и до ескалиране на напрежението не се стигна, въпреки възгласите "Вълканов вън!" и "Мишки!".

След като протестиращи и контрапротестиращи в продължение на около час се опитваха да се заглушават едни други със скандирания и надуване на вувузели, служителите на ВиК се върнаха на работните си места, а ромите отвън продължиха още известно време да викат "Оставка!" и "Искаме вода!", след което също се разотидоха.

Дали "водната стачка" ще продължи и утре, поне от страна на работещите във фирмата, все още не е ясно. Причината е, че синдикалните организации вече са получили разрешение за протест в столицата. Кметът на София Йорданка Фандъкова е издала разрешение за стачка пред сградата на Министерството на регионалното развитие от 14 до 17 часа за 200 души. Очаква се поне стотина служители на ВиК да отпътуват към столицата рано утре сутрин. Пред зданието на ул. "Кирил и Методий" 17 в София те ще скандират в подкрепа на директора си Валентин Вълканов. На заседание в министерството утре се очаква той да бъде отстранен от поста.