Протестиращи държат депутати като заложници в Народното събрание (обновена)

Новините

23-07-2013, 22:01

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Полицаи бият, мъчат се да спасят депутати и министри от народната любов

Пред Министерски съвет, където по традиция започва вечерният протест, пристигнаха няколко протестиращи на колела, като призовавах трупащите се още в началото граждани да се насочат направо към сградата на Народното събрание, където в момента се провежда заседание на 3 парламентарни комисии.

Мобилните протестиращи обясниха, че на двата входа, от които депутатите могат да излязат, има по около 30 човека, което, по думите им, е недостатъчно и затова са дошли да събират още хора.

Идеята е народните представители, заседаващи в комисията, да не могат да си тръгнат, обясниха велопротестиращите.

С напредването на времето броят на протестиращите пред Министерски съвет оставаше малък, а пратеници продължаваха да сигнализират, че е по-добре днешният протест да се проведе изцяло около Народното събрание. След няколко минути объркване всяка оформила се групичка потегляше в посока площад "Народно събрание".

Четири групи протестиращи са се оформили около сградата на НС. Няколкостотин протестиращи са пред централния вход, малко по-малка групичка е в градинката до сградата, а две по-големи чакат пред загражденията на двата входа около Храм-паметника „Св. Ал. Невски".

Най-многобройна изглежда групата пред централния вход на "Ал. Невски", откъдето се очаква да опитат да си тръгнат народните представители. Четирите групи непрекъснато се преливат една в друга, като протестиращите са много мобилни и обикалят по всички блокади.

Междувременно хора продължават да прииждат от Министерски Съвет, където се провежда традиционно протестът през последните 40 дни.

Сблъсък между млад протестиращ и служители на реда завърши с разкървавена ръка и без арест. Момчето се е опитало да препречи пътя, по думите му, на автомобила на Георги Кадиев далеч от основната група протестиращи преди тя да стане достатъчно многобройна, за да блокира колата на депутата. Според други обаче това е бил Антон Кутев.

Тогава служител на реда го подгонил, той побягнал и се спънал. Намиращата се в ръката ми бутилка шампанско се счупила и той се порязал. Момчето обясни пред news.bg, че бутилката шампанско била по повод погребението на БКП и бе изключително възмутен, че можело тя да се разбие в главата му, а не в ръката му.

Според информация на bTV, един човек е отведен от протеста, но не е ясно дали е задържан. По непотвърдена информация това е Явор Никофоров, който е "Учител на годината" в Софийската математическа гимназия. До задържането му се стигнало заради спречкване с полицията край Народното събрание.

Около 20:00 часа се оформи и пета блокада в района, която се намира в малката уличка зад БАН. Протестиращите непрекъснато комуникират помежду се и се пренасочват между различните блокади. Постоянно нараства и полицейското присъствие в района, като засега не е ясно как народните представители ще успеят да напуснат сградата.

Полицаи не пускат журналистите да излизат от сградата на парламента, след като журналистка опитала да премине, но била изблъскана от протестиращите. Депутатите все още са в сградата на Народното събрание, след като съвместното заседание на трите парламентарни комисии - Комисията по бюджет и финанси, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда и социалната политика, приключи с одобряването на първо четене на законопроекта за актуализация на бюджета. В сградата се намират също така министрите Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев, Димитър Костов, подуправител на БНБ, Пламен Димитров, председател на КНСБ, представители на работодателски организации и други.

Сградата на НС е затъмнена, съобщи БНТ. Изключено е и уличното осветление, без да има обяснение за това. За първи път от 20 години насам емблематичната сграда е тъмна. 

Към 22:10 часа, органите на реда правят нов опит да изведат блокираните в НС. Автобус се опитва да изведе част от депутатите от НС. В сградата на парламента  има блокирани 109 души, сред тях депутати на ГЕРБ, БСП и Атака, както и трима министри. 

Полицията събаря жени на земята и бие без всякакво предупреждение, разказа пред bTV протестиращ с разкървавена глава. Около 22:20 автобус с част от депутатите успя да се придвижи няколко метра през хората на площада, като колите на жандармерията се опитват да проправят път. Пак по информация на bTV, в автобуса е социалният министър Хасан Адемов. Успоредно върви акция по извеждането на останалите депутати от парламента. 

Протестиращи счупиха четири от стъклата на автобуса, в който би трябвало да са депутатите.

Много хора са от демонстрантите са с кръв по лицата. За да препречат пътя на автобуса протестиращите насядаха по земята. Един от тях беше буквално смазан от жандармерията, а други демонстранти го издърпаха за краката за да го измъкнат от полицейския кордон. 

След неуспешният опит автобуса да се измъкне от блокадата, той се върна пред един от входовете на НС.

Финансовият министър Петър Чобанов се е оказа, един от пътниците в злополучния автобус. След като отново се озова в сградата на парламента Чобанов видимо разстроен и потен от току що случилото се обяви, че не знаел с какво правителството е заслужило агресия.  На въпрос дали знае, че навън са пострадали десетки граждани, министърът каза, че не искал да коментира. Малко след 23 часа полицията се върна в буферната зона.

Междувременно малко преди полунощ протестиращи започнаха да градят барикада от бетонни плочки и камъни пред Народното събрание. Те обясниха, че целят да не допускат депутатите да излязат от парламента. Сложени бяха и кофи за боклук.