Днес е световен ден на динята

Варна Лайф

03-08-2013, 10:22

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-голямата диня, тежаща 115 кг е отгледана от фермер в американския щат Оклахома

Днес е Световният ден на динята! Вкусното кълбо има почитатели на цялата планета, и неслучайно. То е сладко, полезно, подходящо за диета, красиво и огромно за плод.

Ето и някои любопитни факти за любимата диня

Динята охлажда организма. Тя съдържа аминокиселината цитрулин, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което охлажда тялото. Отново цитрулинът е "виновен" и за свойството на динята да действа като афродизиак. Той разширява кръвоносните съдове и така подобрява сексуалните функции на организма.

По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия. Най-голямото препоръчително количество диня, което може да изяде човек дневно, е 2.5 килограма.

В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова тя е особено подходяща за диети.Белег за вкусна и зряла диня е спаружената и изсъхнала дръжка.

Растението има над 1200 разновидности. От тях само 60 вида са подходящи за консумация.

Динята съдържа най-големият процент вода сред плодовете. Между 80 и 92%. В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова е особено подходяща за диети.

Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.

Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.

На много места по света динята се "облагородява" преди ядене с добавянето във вътрешността ѝ на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. По желание се изстудява. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.