Съдът разглежда искането за екстрадиция на варненец в САЩ

Ваньо Минков е разследван за "заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на кражба на лични данни и банкова информация, заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път

Варненският окръжен съд насрочи заседание за разглеждане искането за екстрадиция на 31-годишния варненец Ваньо Минков. Той е разследван в САЩ за "заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на идентичност (кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път". Официалните документи от САЩ с искането за предаване на варненеца са постъпили тази сутрин във ВОС.  

Пресслужбата на съда припомня, че в началото на юни тази година, въз основа на Заповед за арест, издадена от Федерален съд на САЩ, ВОС задържа временно за 60 дни Ваньо Минков. Американските власти поискаха временното задържане на българина, както и извършването на редица процесуално следствени действия.

Още тогава стана известно, че срещу сънародника ни има повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, затова че от лятото на 2011 до април 2013 година той е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет. Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами.

В началото на месец юни тази година и втората съдебна инстанция - Апелативен съд Варна потвърди законността на първоначалния арест на Минков, кой е съобразен с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година. Престъпленията, за които българинът е обвинен не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода.

Заседанието за разглеждане на постъпилото искане за екстрадицията на Ваньо Минков в САЩ ще започне във ВОС в 14:00 часа.