Контраадмирал Румен Николов: Амбициите ми са за поне един нов кораб

Мисия Варна

07-08-2013, 14:35

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Още по Темата:

14 дами кръстиха бойни кораби за празника на ВМС

Кръщаване на бойните ни кораби

Според командира на ВМС, флотът ни може да изпълнява достойно задачите си

"Огромните ми амбиции, докато съм в тази си позиция, са да имам удоволствието да се заложи килът поне  на един нов кораб". Това коментира по време на ритуала по именуване на кораби в Пункта за базиране във Варна, командирът на Военноморските ни сили, контраадмирал Румен Николов.  По думите му, за модернизацията на флота, перспективата трябва да е за нови кораби с възможности за демонстриране на присъствие в световния океан. Според контраадмирал Николов, може да се започне с базов вариант до така нареченото модулно насищане, достигане на пълните параметри и изпълнение на целия обсег от функции и задачи.

Според командира на ВМС, флотът ни може да изпълнява достойно задачите си в състоянието, в което се намира в момента. Предстоят участия в ученията на "Блек сии Фор" и "Индевър", както и в стрелбите в Шабла през септември. Часовете на море на екипажите тази година ще са достатъчно, за да демонстрират своите възможности.

По отношение на корабите, контраадмирал Николов коментира, че състоянието на тези, които са в оперативна готовност позволява незабавното им излизане в море. Съгласно плановете, три от плавателните съдове, които бяха именувани днес ще са в резерв, но това не означава, че не са в състояние да бъдат изведени в море.  За да може да се поддържа нивото на екипажите и нивото на корабите за участие в специфичната дейност, те ще се редуват на ротационен принцип, поясни командирът на ВМС.

По повод предстоящата 134-та годишнина на ВМС, Румен Николов поздрави родните моряци, като увери, че мерките, които ще се вземат на управленско ниво ще дадат повече възможности за изяви на личния състав по всичките му звена.