15 000 лева глоба заради взрива край Езерово

Фирма „Газтрейд” ще бъде санкционирана с парична глоба до 15 000 лв. заради множеството допуснати нарушения, довели до пожара и взривовете край варненското село Езерово на 14 август

Това стана ясно след приключилото административно производство на областната дирекция на Инспекцията по труда във Варна, съобщи Днес+. То стартира ден след драматичния инцидент, при който пламъци обхванаха цистерни с пропан-бутан в базата на „Газтрейд” край Езерово, община Белослав.

При избухналия огромен пожар най-тежко пострада 60-годишният служител на фирмата Минчо Колев, който получи 95% изгаряния по тялото си. Въпреки усилията на лекарите от Военноморска болница във Варна да го спасят 8 дни по-късно той почина.

Огънят и последвалите взривове не пощадиха и 7 огнеборци, които получиха различна степен на изгаряния. Още трима души бяха ранени и обгазени по време на взривовете на цистерните, а десетки къщи в селото останаха без прозорци и с потрошена дограма.

Задълбочен анализ на инспекторите по труда показал, че в „Газтрейд” има доста нередности, както при изпълнение на работата от страна на служителите, така и във воденето на документацията. “Ако законът се спазваше, нямаше да се стигне до такъв страшен инцидент с жертви и ранени”, коментираха още запознати с нарушенията във фирмата.