След случая "Стефчо": Още няма регламент за аниматорите на деца

Няма лимит за колко деца може да се грижат едновременно, нито специални изисквания към уменията им

Всеки родител от голям град у нас поне веднъж е оставял детето си да играе в развлекателен център. В моловете има кътове с атракциони, които привличат малчуганите като магнит. Майките и татковците ги оставят в ръцете на аниматори и срещу 5-6 лв. на час получават глътка въздух, за да напазаруват или да пият кафе на спокойствие. Големите развлекателни центрове са любимо място и за детски рождени дни. 

Тази придобивка на цивилизацията обаче не е съвсем безопасна. Доказа го тежкият инцидент в "Гранд мол Варна" на 20 август тази година. Тогава малкият Стефан Маринов успя да се измъкне от комплекса "Кидс планет" и повлечен от лентата на ескалатор наблизо падна от 10 м височина. Хлапето получи тежки контузии, претърпя серия операции, беше в кома цяла седмица, но за щастие оцеля.

Случаят мобилизира куп държавни институции, а резултатите от работата им показаха, че има кой да следи за изправността на съоръженията в детските кътове, но няма никакъв норматив, нито контрол за хората, на които родителите поверяват най-скъпото - децата си.

Проверки от три служби
Още при вноса им атракционните съоръжения за детските развлекателни комплекси трябва да притежават сертификати за съответствие с европейските директиви за безопасност. Ако са произведени извън ЕС, правилата са още по-строги. Изискванията са различни, като се започне от материалите и се стигне до дизайна.

Първата проверка е още на митницата, следва контрол от Комисията за защита на потребителите. Когато дадено съоръжение се задвижва от електричество, трябва да го одобри и Дирекцията за метрология и технически надзор.

Службите правят кампанийни и самостоятелни проверки на детските кътове. Обобщават, че нарушения няма, защото собствениците на атракциони са осъзнали, че ще им излезе по-скъпо, ако купуват некачествени люлки. След случая със Стефчо, контрольори ревизираха отново детските комплекси във Варна. Официални резултати не са оповестени, но неофициално се знае, че пропуски не са открити.

Този извод направиха от Държавната агенция за закрила на детето след драмата във Варна. И от парламентарната комисия за младежта и спорта признаха, че от години се мисли по темата, но до законодателни промени не се е стигнало.

До момента у нас професията "детски аниматор" официално не съществува. Затова липсват унифицирани правила за подбор на персонала, както и институция, която да го контролира.

Но аниматори има, и то стотици. Във Варна те са повече през лятото, когато в заведения на открито и почти във всеки хотел край морето назначават младежи, които да забавляват децата и да се грижат за тях. Работодателите имат базисни изисквания към кандидатите - да са пълнолетни и с артистични наклонности.

Текучеството обаче е голямо. В центровете работят обикновено студенти и по-рядко - останали без работа по-млади учителки и възпитателки. В курортите стартовата заплата е 450 лв. плюс храна и нощувка.

Всяка пролет фирми обучават наетите за сезона, но курсовете са езикови и за подготовка на програмата за забавления, а не педагогически. Няма изискване кандидатите да могат да оказват първа помощ, нито лимит за колко деца да се грижат.

В града е същото. Офертите в търговските центрове обаче са за целогодишна заетост, а заплатите са по-високи - 600-700 лв. Толкова са възнагражденията и на шестимата аниматори от злополучния комплекс "Кидс планет".

Проверка на испекцията по труда показа, че трудовите им договори са изрядни и са вървели в комплект с длъжностни характеристики. "Правим такива ревизии и в другите детски кътове, но до момента сериозни нарушения не сме откривали.

Няма наети непълнолетни, обикновено липсват графици на смените", поясни шефът на варненската инспекция Иван Иванов. Отделът за закрила на детето в града не е получавал жалби от родители за некоректно отношение на аниматори към децата им. Но признава, че няма правомощия да прави проверки в тези обекти.

"Всички изисквания, които сме въвели, са наша инициатива и смятам, че в някои аспекти трябва да се въведе ред", обясни управителят на "Кидс планет" Христо Явашев. В детския комплекс не може да се оставят деца под 4 г. без придружител.

В случая със Стефчо формално родителите са нарушили това правило, тъй като момчето навърши 4 г. седмица след инцидента. "Няма как да проверяваме точната възраст и се доверяваме на родителите. Те подписват декларация, която е наш вътрешен документ", поясни Явашев.

Проверка на "Труд" показа, че в повечето детски центрове във Варна аниматорите преценяват на око дали родителите казват истинската възраст на хлапетата. В по-малките атракциони изискват присъствие на придружител за деца до 3 г., а в по-големите - до 4 г. Според Явашев в много европейски страни се изисква възрастен да придружава децата под 7 г.

В "Кидс планет" обмислят да вдигнат границата на 5 г., но се опасяват от отлив на клиенти. "Много родители си мислят, че при нас е като в детска градина , а по същество това е една голяма детска площадка. Аниматорът трябва да забавлява и наглежда, но той не е педагог", допълва Явашев.

Още по темата тук