Правителството бави новите автобуси в градовете с кметове от ГЕРБ

Мисия Варна

10-09-2013, 00:05

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Новите автобуси идват за Коледа

Бюрократични пречки спъват подписването на договора за Варна и София

Странно писмо изпратил финансовият министър Петър Чобанов до варненския кмет Иван Портних. За това пръв съобщи бившият премиер Бойко Борисов при посещението си във Варна през уикенда. Днес депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова изнесе подробности около скандалната кореспонденция между управляващите и градоначалниците от ГЕРБ. 

„В писмото се заявява, че кметът може да сключи договора за доставка на автобусите, но на негова отговорност. Министърът предупреждава, че закупуването им може да остане за сметка на общинския бюджет", обясни Павлова. Мотивът на министерството бил, че екпсерите там не били сигурни как да тълкуват субсидиите, които общината дава на превозваческите фирми, за да поддържа цената на билетчето за градския транспорт на 1 лев. Дали това е допустима или недопустима държавна помощ бил спорен въпрос, въпреки успешния опит с доставка на автобуси за Бургас по аналогичен европроект.
"Вместо да подкрепят кмета, който има срок за реализация на проекта, те му пращат писмо – ако много държите, си сключете договора, пък когато излезем със становище и има проблем, той ще си остане за ваша сметка”, заяви Павлова. Тя съобщи, че същите проблеми имали и в София.

Доставката на нови автобуси е на стойност 50 милиона лева и е част от проекта за интегриран градски транспорт за общо 114 млн. лв. Търгът за избор на доставчик мина още през пролетта и като най-добра беше избрана офертата на полска фирма, произвела и най-новите рейсове на парламентарната европейска столица Страсбург. Освен, че 50-те милиона могат да останат за сметка на общината - непосилна за бюджета й сума, Варна ще бъде наказана и с финансови корекции, достигащи до 20% от стойността на проекта.