Новите тролеи пристигат през юни

Мисия Варна

13-09-2013, 15:31

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството бави новите автобуси в градовете с кметове от ГЕРБ

Днес шефът на "Градски транспорт" подписа договора за доставката им

През юни из Варна ще се движат нови тролейбуси след като днес беше подписан договорът за доставката им. Изпълнителният директор на "Градски транспорт" Злати Златев показа парафирания от чешката фирма „Шкода Електрик" документ, според който срокът на доставката изтича в средата на юни догодина.

Общинската фирма ще получи общо 30 тролейбуса по общ европроект на 4 български града - Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. Новите "Шкоди" за Варна са на стойност 28 милиона лева и ще са напълно климатизирани, подчерта кметът Иван Портних в отговор на многобройни въпроси, които получавал за това.

Срокът за доставката на първите 7 нови "Шкоди" е 275 дни от подписване на договора. Окончателно поръчката трябва да бъде изпълнена на 13 септември догодина.

Новите возила ще са сини на цвят с бели линии. В тях ще има 25 места. За разлика от сегашните новите тролеи ще могат да се движат и на дизел - в случай на авария на контактната мержа те ще могат да изминат 4-5 км без електричество. Според договра гаранционният им срок е 37 месеца или 210 000 км.

Доставката на 30-те нови тролейбуса ще позволи да бъдат "пенсионирани" всички стари солови машини, които се движат по варненските улици вече 25 години. По-големите - съчленени, засега остават в движение.

Има вероятност след седмица да бъде подписан и договорът за доставката на 70 нови автобуса, финансирани с 50 млн. лева по европроекта на Община Варна за Интегриран градски транспорт. Изпълнителят на поръчката - полската фирма "Соларис", беше избран още през пролетта, обществената поръчка беше одобрена и от КЗК, премина и през обжалвания, но бе забавена от липсата на договор за обществена транспортна услуга, който регламентира "Градски транспорт" като основен превозвач в града. Договорът трябва да бъде одобрен от Министерството на финансите заради субсидиите, които общинският бюджет дава на превозвачите, за да поддържат билетчето на цена от 1 лев. Еспертите на министерството трябва да решат дали тази субсидия е държавна помощ, несъвместима с получаването на евросредства от търговско дружество. 

Според обществената поръчка срокът за доставката на новите автобуси е от 72 до 100 дни и първите от тях може да са по варненските улици още преди Коледа.

Нова транспортна схема на Варна ще бъде изработена с финансовата помощ на Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщи още кметът днес. ЕБВР ще предостави на Община Варна 100 000 евро за анализ на сегашните линии, потоците от пътници, трафика и новите артерии и квартали. През следващата седмица във Варна пристигат представители на банката за подписване на договора.