Екоактивисти и собственици от "Салтанат" в словесен двубой

Мисия Варна

22-09-2013, 19:38

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицията глоби екоактивисти

"Заплашваха ни!", твърдят протестиращите срещу коли в парка

След като вчера полицаи съставиха актове на двама варненски активисти заради транспарант, разпънат, според униформените, без разрешение, днес противниците на движението на коли в Морската отново бяха до бариерата в района на Делфинариума. Между 13 и 15 часа граждани от Варна диша, Зелена Варна, Зелена точка и Обединени варненци за Варна излязоха на разходка в спорната между пешеходци и шофьори територия на "Салтанат". Те отново носеха "проблемния" транспарант с текст: "Бъди отговорен - не карай кола в парка". 

В уречения час обаче на алеята под бариерата вече ги чакаха собственици на имоти в района. Те поискаха да знаят "докога протестиращите ще им нарушават правата?". По-късно и двете групи набъбнаха - по около 15 души от двете страни. Недоволните от протеста "местни жители" опитаха да провокират екоактивистите, някои с откровени обиди и заплахи "за шамари".
От Варна диша опитаха да съобщят мотивите си за искането да няма коли в Морската градина. Според тях "Салтанат" е паркова територия от 1956-та година насам, фигурира като такава в 4 градоустройствени плана, в кадастралните карти също е посочено, че местността е с начин на трайно ползване - парк. В отговор те получиха доводите на собствениците - имотите в местността са частна собственост и никой не можел да им казва какво да правят с нея.
На фона на сравнително спокойната размяна на доводи, някои от протестиращите получили заплахи "на ухо", както и няколко нецензурни епитета, научи varna.utre.bg. Над множеството често се чуваха възклицанията на руса дама, която наричаше говорещите екоактивисти "мършо". До друг сблъсък, освен словесния не се стигна, но протестиращите старателно бяха заснети от представители на противниковата страна.
Полицията също не се намеси този път. Те само помолиха хората с транспаранта да се дръпнат по-навътре от алеята, за да не пречат на движението. Докато протестираха, активистите преброиха влизащите коли и ги обобщиха в статистика: "Средно на 40 влезли коли, връщаха по една".
Все още не е ясно за какво точно за наказателните актове на Славена Панайотова и Ивайло Василев от събота. В документите е записано, че е нарушена Наредбата за обществения ред раздел 2, чл. 3, ал. 5 - "разпъване на агитационни транспаранти без издадено разрешение от компетентните органи". Справка със същата наредба показва, че в чл. 5 е записано: "за разполагането на агитационни и/или рекламни материали или съобщения на дървета, фасади на сгради, огради, пътни съоръжения и др. подобни, без издадено разрешение от компетентен орган, отговорност носят лицата извършващи разполагането и/ или техните възложители. Глоба в размер: 50 - 500 лв.". От снимките на събитието обаче ясно се вижда, че трансперантът не е монтиран нито върху фасади, нито върху дървета, а протестиращите го държат с ръце, разпънат на няколко летви. "Имат ли разрешителни всички рекламни и указващи посоката към различни заведения табели в тревните площи на парка?", искат още да знаят наказаните екоативисти. Те се чудят и на избора на кои точно от тях да бъде съставен акт, тъй като в акцията са участвали не двама, а 15-ина човека. Повечето от тях доброволно са предоставили документите си на полицаите и са поискали да получат същото наказание, но униформените им отказали.