Спортните хора във Варна на нож срещу Варчев

В подкрепа на тезата се дават примери и с велики спортисти, които не са Почетни граждани

Спортната общественост на Варна е разгневена заради решението на Общинския съвет направи Симеон Варчев „Почетен гражданин на Варна”. „Жалко, че това звание очевидно девалвира, щом я дават на треньор за три титли на България, докато в спортната история на града фигурират треньори с далеч по-големи успехи от вътрешни и най-вече международни първенства и турнири”, изригнаха ветерани, деятели и общественици.

„Ако в ОбС са принципни, защо тогава не удостоиха със същото звание Марко Цанков, чийто възпитаник Благой Благоев е трикратен световен и четирикратен европейски шампион, сребърен медалист от Олимпиада и два пъти носител на Световната Купа. Ами Николай Здравков? Той направи боксьора Киркоров шампион на Стария континент и света. С дузина повече отличия са също специалисти по академично гребане, кану-каяк, плуване, лека атлетика и т.н. Във футбола, където конкуренцията е на светлинни години от баскетбола, Никола Спасов изведе „Черно море” до финал за купата и трето място в „А” група”, припомнят паметливи.

В подкрепа на тезата се дават примери и с велики спортисти, които не са Почетни граждани. Станимир Ненов още държи държавните рекорди в маратона, както и Бинко Колев – на 800 метра. Тодор Стойков остави ярка диря в баскетбола, като стана 14 пъти шампион на България, а футболистът Илиан Илиев игра на световно и в еврогранда „Бенфика”. Ами Ненчо Стайков? Варна не е имала по-успешен колоездач. Втори в Пробега на Мира, три пъти първи в Обиколката на България, победител в Обиколката на Франция, десети на световно и шести на олимпиада.

Тези, които са в час със спорта, знаят колко трудно е да се пробие в леката атлетика, колоезденето и плуването, да не говорим за футбола. И ако в ОбС не са наясно с това, защото са на „вие” с тази материя, спортните съветници и експерти в Общината са длъжни да вземат отношение при подобни казуси, за да възтържествува справедливостта и не се подправя историята, коментират в морската столица.

Най-потресен обаче спортния елит е от култа към личноста, който демонстрира Симеон Варчев по време на церемонията по случай 100 години ССК „Черно море“. Заради егоцентризма и липсата на срам, той превърна събитието в собствено тържество. Запознати коментираха по масите, че когато Данаил Папазов е станал министър, Варчев го наследил като шеф на сдружението с подмолни действия на печално известната като сърдечна приятелка на адмирала Надето Парушева. За благодарност той й осигури награда на честването на юбилея. Според договорка с общината пък всичките наградени спортисти и деятели трябваше да вземат по 1500 лева. По настояване на Варчев обаче сумите бяха намалени на 500, за да се осигурят повече призове и респективно пари за лапачите. Накрая наградените останали шокирани, когато се подписали върху документ за 1500 лева, които ще им бъдат обложени с данъци в края на годината, а получили три пъти по-малко.

Спортни легенди си спомниха още и как Варчев се задържа на върха години наред – чрез сервилчене към политиците. Първо се подмазваше на областния управител Добрин Митев, после бе слуга на кмета Кирил Йорданов, накрая влезе в листата на ГЕРБ, но това не му попречи като такъв да лобира и за основния съперник на партията Христо Бозов на последните кметски избори.

Друг въпрос също вълнува не само спортисти, но и общинари. Как стана така, че в началото на века Варчев оглави Двореца на културата на спорта на печалба, а 10 години по-късно той е на загуба?

По тази тема очаквайте скоро истината с факти и документи. До дни ще Ви запознаем и с историята на другия новоизлюпен почетен гражданин Тошко Тодоров-Физкултурника.