Жестоко се изгавриха с легенди и личности на 100-годишния юбилей на „Черно море”

Невиждан фарс се разигра на тържеството по случай 100-годишния юбилей на ССК „Черно море” в петък вечерта в зала „Конгресна” на двореца.

Вместо да се отдаде дължимото на тези, които донесоха славата на сдружението, отстояваха авторитета му и поддържат успешните традиции, празникът се превърна в култ към личността на Симеон Варчев и другарите от комунизма. Незнайно защо се раздадоха почетни знаци със златни и сребърни ленти на чиновници като Надежда Парушева, Петър Кахърков и Емил Пандов. Над 300 гости с право се питаха Парушева, например, като каква е отличена – за сърдечната връзка с адмирала преди повече от 30 години, или за това че успя с ловки маневри да се сдобие с няколко апартамента през социализма. Не по-назад от нея пък е Кахърков, който навремето грабеше както лешояд дивани и каквото му падне от дружеството.

Други пък коментираха защо най-престижните награди отидоха само при спортисти от 60-те и 70-те години. Защо тотално унижиха световни и европейски шампиони като Благой Благоев, Георги Тодоров, Изабела Драгнева, и Киркор Киркоров и медалисти от най-големите първенства – Рени Йорданова, Андрей Керанов, Бинко Колев и Лазар Христов. Лекоатлетите Бинко Колев и Станимир Ненов още държат националните рекорди, но никой не го разбра в залата. Всички те, без Киркоров, присъстваха, но тези, които трябваше да им връчат най-високите отличия или поне да обявят, че са тук, не го направиха. Явно кликата на Варчев, Емчо Нейков и Бончо Бонев се чувства неудобно пред легендите и се задушава от имената ми. Нямаше и едноминутно мълчание за починали величия, сред които на първо четене изпъкват Ненчо Христов и Христо Борисов.

Престъпно бе също отношението към тези, които си дават парите, за да има спорт в сдружението. На тях Бончо Бонев подхвърли торбички със сувенири на масата и се извини, че ги е забравил и не ги е поканил на сцената. В замяна пък областният управител и шефът на Обс бяха най-активни в награждаването, въпреки че като ги бутнат догодина, никой няма да ги помни.

Изобщо всичко бе така хитро режисирано и подредено, че да не знаят поколенията имало ли е колоездач като Ненчо Стайков във Варна. И да се чудят по-младите Ваня Стамболова откъде тръгна към върховете в Царицата на спортовете, бил ли е Тодор Стойков шампион по баскетбол с „Черно море”, а Илиан Илиев дали е сред тримата варненци, които са играли на световно по футбол. Всъщност, попитате ли Варчев, третото място на „моряците” с Георги Илиев в състава в „А” група преди 4 години, е нищо в сравнение с трите титли на баскетбола. Само дето между двата спорта разликата в конкуренцията е драстична.