България с проекти за 1 млрд.евро в железопътния сектор

Мисия Варна

26-09-2013, 15:09

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

22 млн. тона товари за родните пристанища през тази година

Ще бъдат инвестирани пари за връзката между пристанищата във Варна и Бургас

На 1 млрд. евро възлиза стойността на проектите в железопътния сектор. Те са предложени за изпълнение в новия програмен период по Оперативна програма "Транспорт". Това съобщи по време на  конференцията "Приоритети в транспорта за следващия програмен период 2014-2020 г" ресорният министър Данаил Папазов. Според него в последните годините се е инвестирало основно в пътища и магистрали, а жп сектора е изостанал. Очаква се България да получи и около 350 милиона евро по линия на механизма "Свързана Европа". 
Като приоритети в железопътния сектор министърът посочи завършването на рехабилитацията по линията Пловдив – Бургас, довършването на жп линията Карнобат – Синдел, както и жп проектът Русе – Варна, с който река Дунав ще бъде свързана с пристанищата във Варна и Бургас. Папазов допълни още, че ще бъдат инвестирани и пари за връзката между пристанищата във Варна и Бургас. Тя ще бъде много важна при осъществяването на проекта за изграждане на тунел под Босфора, както и отсечките, по които се работи в момента Пловдив – Свиленгад – турската и гръцката граници.
Министър Папазов отбеляза, че се подготвят и проекти за изграждане на интермодални терминали във Варна и Бургас. Той допълни, че е готова оздравителната програма на БДЖ. Работи се по три варианта, които вече са представени на правителството и финансовото министерство. Предстои провеждането на среща в началото на следващата седмица, на която ще бъде обсъждано бъдещето на БДЖ. Важно е дружеството да не бъде на загуба, за да може да кандидатства за европари. Очакванията са до Нова година да се въведе нова система за продаване на билети по  направленията София – Варна и София –Бургас. 
Министърът отбеляза още, че са предложени и проекти в пътния сектор също за около 1 млрд. евро. Относно магистрала "Хемус" той заяви, че ще продължат да работят по различни варианти за икономисване на средства, които да бъдат насочени към автомагистралата.