Пристанище Варна-Изток все пак отива под "Максуда"

Парите

27-09-2013, 07:36

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Вече имало предпоставки да се реализира старата идея за преместването на порта

Със средства от републиканския бюджет ще се проектира интермодалният терминал във Варна, който да включва преместване на пристанище Варна - Изток и нова ЖП гара със съответните връзки и подходи от южната страна на линията. 

В началото на 2014 г. започва проектирането на терминала във Варненското езеро, който ще е пред квартал "Максуда". Проектирането ще приключи в края на същата година. Предвижда се изграждането на нова жп гара, а терминалът ще приеме на своята територия сегашното Пристанище Варна-изток, което ще бъде преобразувано в зона за отдих, спорт и развлечения.

Това обясни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който откри конференцията "Приоритети в транспорта за следващия програмен период 2014 - 2020 г.". Данаил Папазов посочи, че това е много стара идея, но сега има предпоставки този важен за Варна проект да бъде реализиран.

Подготвят се проекти и за други интермодални терминали, като с приоритет ще бъдат речните пристанища Русе и Видин. Според Папазов, ако има интерес за публично частно партньорство, тези проекти могат да бъдат значително ускорени. "Трафикът през Видин надвишава всички разчети, които са правени при строителството на моста през Дунав. Той ще се засили допълнително след изграждането на тунел под Босфора и това трасе ще стане едно от най-атрактивните на територията на България.

"Ако имаме готовата инфраструктура, ще можем да привлечем значителни товаропотоци, които ще изплатят големите инвестиции", коментира Папазов.