За да гледате цифрова телевизия, не е достатъчен само декодер

Цифровизацията е процес, при който от аналогов ефирен телевизионен сигнал се преминава към цифров, а аналоговото излъчване се прекратява, пише 24chasa.bgл Именно цифровия сигнал осигурява по-добро качество на картината и множество допълнителни услуги: по-високо качество на звука, телевизионен справочник (EPG), наличие на повече канали – вместо една аналогова, до вас ще достигат няколко цифрови програми.
За да приемате този цифров сигнал обаче, е нужно да разполагате с декодер (STB) - той може да бъде вграден във вашия телевизор (за по-новите модели) или може да бъде включен допълнително като външно устройство (обикновено за по-стари телевизори). 
Дори да имате декодер обаче, това не значи, че ще приемате пълноценно сигнала, тъй като той се разпространява по различен начин от досегашния и е много по-чувствителен дори на най-малките външни влияния, за които до сега не сме се замисляли (такива смущения може да предизвикат различни електроуреди, безжичен интернет и т.н.). 
Именно затова е много вероятно да имате нужда от допълнителна антена, дори и ако до този момент не ви се е налагало да ползвате такава. 
Какво трябва да знаем при избора на подходяща антена за приемане на цифрова телевизия: 
- дори и да използвате MPG-4 декодиращо устройство (SET-TOP-BOX), задължително трябва  да използвате антена, за да получавате DTV сигнали.
- за приемане на цифрови телевизионни сигнали от всички станции е важно антената, която ще изберете да може да приема както VHF канали така и UHF канали.
Възможностите за приемане на телевизионни антени също се различават значително.
Някои обикновени антени осигуряват задоволително приемане на VHF или UHF канали, но не и двете. Например, приемник само с телескопични антени, обикновено трябва да има и допълнителна кръговидна антена, за да може да приема и UHF канали.

Много от антените, които в момента се предлагат като "HDTV Антени" се представят най-добре при получаване на UHF сигнали, Ако изберете един от тези модели, можете да бъдете сигурни, че те осигуряват по-добро приемане на всички VHF и UHF канали.